Izgradnja nove kotlarnice zahvaljujući kojoj će kragujevačka toplana sa uglja preći na gas je završena, a sistem će, kažu u Energetici, za novu grejnu sezonu biti spreman već 15. septembra. Većina Kragujevčana već mesecima se pita da li će se prelazak na novi energent odraziti i na cenu grejanja.

Cene grejanja u Kragujevcu godinama nisu menjane. Energetika je, da podsetimo, uputila u septembru 2020. godine zahtev Gradskom veću za povećanje cene za stambeni, a umanjenje za poslovni prostor. Zahtev nije ispunjen, pa su cene grejanja ostale iste.

- Za sada još ne mogu da kažem sta može da se desi. Cene energenata na tržištu su u velikoj fluktuaciji. Pretpostavljam da će u jednom trenutku to morati da se odrazi na cene grejenja i u Kragujevcu, ali u ovom trenutku dok je god moguće trudićemo se da do poskupljenja ne dođe, rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca za portal Pressek.

On je objasnio da se grad mora ponašati odgovorno prema Energetici, da se ne desi da ovo preduzeće dođe u situaciju da ugrozi sopstveno poslovanje.

Kragujevčane koje greje gradska toplana pak mnogo više muči briga hoće li biti dovoljno gasa za grejanje. Direktor Energetike kaže da ovo preduzeće spremno dočekuje novu grejnu sezonu, te da su se pripremili i za eventualne probleme u snabdevanju gasom.

- Što se nabavke energenata tiče, potpisan je ugovor sa Srbijagasom i srpskim rudnicima za 58 hiljada tona uglja, a deponovano je već 5.000 tona, kaže Ilić, dodajući da će tokom ovog meseca stići još 6.000 tona.

Dejan Vladičić, rukovodilac projekta iz kompanije Energotehnika Južna Bačka, koja je izvođač radova na novoj kotlarnici Energetike, objašnjava da novo postrojenje može da radi i na lako lož ulje i na ugalj tako da Energetika sada ima tri izvora za sagorevanje što je velika prednost.

Inače, zamena pola veka starih kotlova na ugalj, kotlovima na gas, kao i sanacija pepelišta su da podsetimo, deo projekta unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu koji košta oko 18 miliona evra i finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U gradskoj toplani ugrađeno je 5 kotolova na gas nemačkog proizvođača Viessmann. Na kotlove su montirani i ekonomajzeri, koji dodatno hlade dimne gasove i povećavaju stepen iskorišćenja samih kotlova. Ugrađen je i sistem za monitoring izduvnih gasova, koji tokom 24 sata u grejnoj sezoni pokazuje parametre svih izduvnih gasova, od praškastih materija do različitih oksida.

Energetika sa punjenjem sistema kreće 5. septembra, sistem će već 15. septembra biti spreman za upotrebu, što znači da, ukoliko bude bilo potrebe, grejna sezona može da počne već 1. oktobra.