U trgovinama u Kragujevcu, osim u velikim trgovinskim lancima, radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende, rečeno u Savezu samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca, prenosi Beta.

Poznato je i da trgovci primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.

- Mora da se stane na put takvom kršenju zakona. Tražimo da se nadležni organi uključe u kontrolu, pre svega inspekcija rada, rekao je predsednik SSS Kragujevca i predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Jugoslav Ristić.

Ristić je rekao da se zaposleni u trgovini plaše da prijavljuju poslodavce, jer onda neće moći da se zaposle kod bilo koga drugog jer su svi „u vezi”.

- Ako se već kontroliše izdavanje fiskalnih računa, onda je najnormalnije da inspekcije krenu i u kontrolu uslova pod kojima rade zaposleni u trgovinama u Kragujevcu, smatra Ristić.

On je rekao da radnicima treba pružiti podršku tako što će se organizovati kampanje i pronaći način za sprovođenje kontrole poslodavaca u trgovini.

Ristić je najavio da će takvu inicijativi pokrenuti i na Socijalno-ekonomskom savetu u Kragujevcu.

Inače, prošle sedmice trebalo je da bude održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca, sa ovom temom na dnevnom redu, ali je otkazana dva puta zbog odsustva predstavnika gradske vlasti.