Kompanija Fijat Krajsler (FCA) Srbija je tek prošlog meseca dobila prvu tranšu subvencije, vrednu 15,5 miliona evra, za unapređenje lokalnog pogona u Kragujevcu, iako je Ministarstvo privrede još u aprilu prošle godine dodelilo podsticaj veći od 48 miliona evra, ali je postupak u međuvremenu bio zamrznut, navodi časopis Nova ekonomija.

Resorno ministarstvo nije isplatilo sredstva FCA Srbija do donošenja novog rešenja, poručila je Komisija za kontrolu državne pomoći u odgovoru časopisu.

Na pitanje zašto je isplata subvencija odložena na godinu i po dana, Nova ekonomija nije dobila odogovor iz Ministarstva privrede, niti iz FCA.

U periodu stopiranja isplate državne pomoći, a usled najave selidbe proizvodnje, Fijat je radnicima ponudio dvogodišnji posao u Slovačkoj ili raskid ugovora o radu uz otpremnine, što je uzelo skoro 500 radnika.

„Odmrzavanje” subvencije se poklapa sa tvrdnjama da će u Kragujevcu naredne godine početi proizvodnja novog modela električnog vozila, koji će Fijat zvanično predstaviti tek tada, ali i predizbornom kampanjom.

Ugovor iz 2022. godine bio je vredan 190 miliona evra, od čega je Srbija iz buždeta trebalo da izdvoji 48 miliona. Tada je najavljeno novo električno vozilo panda.