Novi model iz kragujevačkog FIAT-a „đardinijera”, počeće da se prodaje 2022. ili najkasnije 2023. godine, a debitovaće na Salonu automobila u Ženevi 2021, objavili su italijanski mediji, a prenosi Blic.

Dugo najavljivani model iz Kragujevca, koji će zameniti „500L”, trebalo bi da se pojave u prodaji za dve godine, a zvanična prezentacija zakazana je za godinu dana ranije, na jednoj od najvećih automobilskih smotri na svetu, Salonu automobila u Ženevi, tvrde specijalizovani automobilski časopisi iz Italije.

Kako navode, Pjetro Gorlije, prvi čovek FCA u Evropi, trebalo bi da obelodani plan rada za evropske fabrike ovog automobilskog giganta.

Radi se o modelu „đardinijera” koji bi, kako navode italijanski mediji, trebalo da bude dug između 4,2 i 4,3 metra i da ima petora vrata. On bi tako pokrio dva automobilska segmenta, B segment, u kojem je Fijat nekad bio veoma zapažen, a danas praktično nema takav model posle prestanka proizvodnje „grande punta” i još ranije jednog od najpopularnijih modela, „punto”, koji se takođe proizvodio u Kragujevcu.

Međutim, svojom dužinom, a kako je predviđeno da jedan od aduta „đardinijere” bude i prostrana kabina, Fijat bi tim modelom faktički pokrio i C, takozvani „golf” segment u koji spadaju automobili srednje veličine.

Radi se o modelu koji tek treba da se pojavi, a zasnovan je na najbolje prodavanom modelu italijansko-američke korporacije, „500”. Taj novi model najavljen je prošle godine, kada je predstavljen petogodišnji plan rada korporacije.

Prema zasad dostupnim informacijama, „đardinijera” bio bi produžena verzija „500”, sa mestima za pet putnika i nešto većim prtljažnikom.

Budući da se očekuje velika tražnja za ovakvim modelom, time bi i kapaciteti kragujevačke fabrike bili značajno popunjeni. Naime, kapacitet fabrike u Šumadiji projektovan je na čak 200.000 vozila godišnje.