25 manifestacija i festivala u Kragujevcu biće proglašeno do značaja za grad Kragujevac. Ova odluka biće poslata na razmatranje i odlučivanja odboricima Skupštine grada.

Drugim rečima, ukoliko se ovaj predlog usvoji, grad Kragujevac će budžetska sredstva svake godine unapred izdvajati za ove programe i festivale.   

Kako je saopšteno iz gradskog veća među programima tu su Dan Grada, Veliki školski čas, Bdenje, Međunarodni salon antiratne karikature, Šumadijski bluz i džez festival, međunarodni pozorišni festivali „Zlatna iskra” i „Joakiminterfest”, Festival kamerne muzike „Convivium Musicum”, „Arsenal fest”, Festival narodne muzike Dragiša Nedović i druge.

Ipak, iz gradskog veća u Kragujevcu nije saopšten ceo spisak.

Ova odluka doneta je na inicijativu Saveta Mreže ustanova kulture, koji je krajem oktobra raspisao Javni poziv za podnošenje predloga za izbor stalnih manifestacija. Za nešto više od mesec dana stiglo je 547 predloga.

Članovi Saveta Mreže, nakon što su pregledali predloge, jednoglasno su predložili 25 tradicionalnih manifestacija za koje smatraju da svojim statusom u društvu, postignutim kvalitetom, profesionalnom organizacijom, ocenama u stručnoj javnosti, odzivom publike, kao i samim značajem za pozicioniranje Kragujevca na kulturnoj mapi Srbije, mogu biti nosioci razvoja kulture kako u Kragujevcu, tako i celom regionu koji ka njemu gravitira.