Beta

Elektromreža Srbije potpisala je ugovor sa predstavnicima konzorcijuma izvođača radova o izgradnji 400 kV dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva, u dužini od 60 kilometara, a ukupna vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovor su potpisali direktorka EMS Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića.

Antić je kazao da je visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, što, kako je naglasio „dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije”.

On je dodao da izgradnja ovog elektroenergetskog autoputa značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom, a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom.

Kako je objašnjeno, reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope.

- Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Kragujevac 2, navedeno je u saopštenju.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra.

Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom koronavirusa.