Zastava fun club, klub koji okuplja ljubitelje automobila proizvedenih u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici Zavodi Crvena Zastava, organizuje u subotu, 30. septembra, izložbu ovih vozila.

Ljubitelji juga, osmice, keca, floride, tristaća, ali i fića, okupiće se od 12 do 17 sati na platou ispred Skupštine grada Kragujevca. Publika će i ove godine imati priliku da izabere najbolje očuvane, najoriginalnije automobile po klasama.

Organizatori su obezbedili prigodne nagrade za pobednike ali i za posetioce, koji će moći da se provozaju Zastavinim automobilima.

Manifestacija traje do 17 sati. U završnici, od 16 sati, planirana je vožnja u kojoj mogu da učestvuju i zainteresovani građani, u okviru promotivne vožnje kroz grad.

Proizvodnja Zastavinih modela zvanično je prestala 21. novembra 2008. godine.

Iz proizvodnog programa Zastave, najviše je proizvedenih automobila marke Zastava 101, čak 1.273.538. Najpopularnijim automobilom smatra se jugo koji je kragujevačka fabrika izvozila na sve kontinente, a posebno omiljen bio je jugo kabriolet.

Zastava je u Egiptu imala zvanično predstavništvo i servis, a nekada popularna osmica (Zastava 128) je bio najpopularniji taksi u ovoj severnoafričkoj zemlji. U Maleziji je 108 automobila marke Zastava 101 bilo u voznom parku policije. Veliki broj vozila Zastava je izvezla na tržište Nemačke, Velike Britanije, Australije, SAD…

Zastavini oldtajmeri se i posle nekoliko decenija mogu videti na putevima ne samo u Srbiji već i u zemljama u okruženju, odnosno svim republikama nekadašnje Jugoslavije. I danas se u okviru velikih poduhvata brojnih entuizijasta organizuju vožnje Zastavinim automobilima do Australije, po Americi itd, i o tome izveštavaju domaći i inostrani mediji.

Izložbu Zastavinih automobila u Kragujevcu Zastava fun club organizuje 15. put.

Gradska turistička organizacija Kragujevac i ove godine podržava manifestaciju na kojoj se očekuje preko 100 vlasnika automobila iz cele Srbije, proizvedenih u nekadašnjoj fabrici u Kragujevcu.