Na Bogojavljenje, u nedelju, 19. januara na jezeru u Šumaricama u duhovnom viteštvu i plivanju za Krst časni nadmetaće se 33 plivača, među kojima su i četiri devojke. Ove godine prijavilo se i plivaće 4 maloletna lica, za čija učešća su potrebne pismene saglasnosti oba roditelja.

Od 88 prijavljenih današnjoj prozivci prisustvovalo je 79 odvažnih mladih ljudi koji su spremni da plivaju za Bogojavljenski krst i budu deo tradicionalne manifestacije.

Prema rečima organizatora, s obzirom na to da je broj prijavljenih svake godine mnogo veći od 33, izvlače se imena plivača, 3 rezerve za slučaj da neko odustane ili ima zdravstvenih problema i još 3 zbog maloletnih lica. Pre učešća svako od njih prolazi lekarski pregled  na Odeljenju Sportske medicine, a neposredno pred plivanje prisustvovaće svetoj liturgiji u Staroj crkvi i dobiti blagoslove sveštenika.

Simboličnih 33 metara učesnici Bogojavljenskog plivanja za krst časni preplivaće u 12 sati na jezeru u Šumaricama, rečeno je na izvlačenju. Inače, ova manifestacija u organizaciji Šumadijske eparhije i grada Kragujevca održava se od 2004. godine.