Stara ulična rasveta u Kragujevcu trebalo bi da bude zamenjena novim, modernim LED svetiljakama. Naime, gradsko veće najavilo je zamenu i modernizaciju 24.899 svetiljki, čiji su izvori svetlosti živa i natrijum visokog pritiska, a koje sada godišnje troše oko 117 miliona dinara bez PDV–a.

Predložena je rekonstrukcija i racionalizacija zastarelog sistema javnog osvetljenja kroz ugradnju novih efikasnijih LED svetiljki, što će povećati energetsku efikasnost za najmanje 72 posto, tvrdi se u saopštenju iz gradske uprave.

Projektom je planirana i rekonstrukcija sistema proizvodnje toplotne energije za potrebe grejanja pet osnovnih škola i jednog obdaništa. Takođe, planirana je i zamena dotrajale spoljašnje drvene stolarije na pet javnih objekata.

Osim povećane funkcionalnosti, estetike objekta i komfora, ova mera će smanjiti potrošnju toplotne energije za najmanje 12 posto.

Naime, gradsko veće grada Kragujevca prihvatilo je predlog za javno privatno partnerstvo radi povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada Kragujevca i uputilo ga u skupštinsku proceduru.