Nakon popune upražnjenih poslaničkih mesta u 13. sazivu Narodne Skupštine, umesto dosadašnjih pet, sada je sedam narodnih poslanika iz Kragujevca.

Da podsetimo, među 250 narodnih poslanika do sada je bilo petoro iz Kragujevca. U pitanju su Nataša Jovanović, Biljana Stošić Ilić, Veroljub Verko Stevanović, Dalibor Jekić i Nikola Nešić.

Ovim parlamentarcima u poslaničkim klupama pridružili su se i Đorđe Kosanić i Edis Durgutović.

Naime, Republička izborna komisija (RIK) je na poslednjoj sednici donela rešenje o dodeli mandata novim narodnim poslanicima radi popune upražnjenih poslaničkih mesta zbog podnošenja ostavki i mesta poslanika kome je mandat prestao zbog smrti, kao u slučaju generala Božidara Delića, potpredsednika Narodne skupštine i poslanika koalicije Nada.

Predsednik RIK-a je na 92. sednici tog tela kazao da je komisija 15. septembra primila dopis Narodne skupštine sa obaveštenjem da je na Prvoj posebnoj sednici u skladu sa zakonom konstatovano da je prestao mandat poslanicima. Skupština po zakonu dodeljuje mandat prvom narednom poslaniku po redu sa izborne liste iste političke stranke, u roku od sedam dana od dana od kada je konstatovano da je prestao mandat.

Tako je Tatjanu Matić ispred Socijaldemokratske partije Srbije koja je izabrana na poslaničkoj listi „Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve” zamenio Edis Durgutović.

Takođe, na mesto poslanika Marije Jovanović, koja je izabrana ispred Jedinstvene Srbije, doći će Đorđe Kosanić.

Edis Durgutović u poslaničkoj klupi naći će se prvi put, dok Kosanić iza sebe ima već nekoliko skupštinskih mandata.