Kragujevac danas više ne proizvodi automobile, već smo postali štafciger industrija, rekao je Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.  

On je dodao da smo se nekada takvom načinu proizvodnje posmevali, a danas je to naša realnost, ocenio je Jugoslav Ristić gostujući na N1.

Danas proizvodimo samo školjku, a ostalo dođe i namontira se, objašnjava Ristić.

- Država je godinama ulagala u ljude, u znanje, slala radnike u inostranstvo na obuke i usavršavanje. Obučavali smo naše stručnjake u Japanu za proizvodnju karoserije. To je bilo znanje, kojeg smo se lako odrekli, rekao je Ristić.

On je dodao da smo naše fabrike prodali kroz vrednost imovine, a ne kroz vrednost tehnologije, koja je najveća vrednost fabrike. Na taj način smo nepovratno bacili jedno znanje.   

- Radnici su prepušteni sami sebi, a nažalost „imamo i državu koja je protiv radnika”, ocenio je Jugoslav Ristić.

On je naglasio da „fabrike koje su želele da dođu u Srbiju nisu poslodavci koji dolaze da bi nas usrećili, već da bi nas jeftino platili”.

- Treba da pravimo neke planove za razvoj privrede, da bismo nešto uspeli u tom državnom sektoru, koji ja vidim kao potencijal da se izvadimo iz ove krize. Koju su to državu razvili strani investitori? Nema je, mišljenja je Ristić.

Preduslov za to je ozbiljna i uređena država, dodao je Ristić i rekao da je danas sve manje radničke solidarnosti.