Kineski tehnološki gigant Huavej planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu (data centar), rekao je za Tanjug direktor vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Kineski data centar nalaziće se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a čija je izgradnja počela u junu ove godine.

U narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom.

- Obavili smo razgovore sa kompanijom Huavej, pre svega za državni data centar u Kragujevcu. Izgradnjom ovog velikog regionalnog data centra, koji gradimo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Svetske banke, želimo da napravimo specijalizovan prostor za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave ali i velikih komercijalnih korisnika, objašnjava Jovanović.

Saradnjom sa ovom kompanijom, Srbija bi mogla da ima pristup takozvanim „hpc” računarima koji omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za veštačku inteligenciju, a kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije omogućila bi da ovu platformu koriste univerziteti i naučno-tehnološki parkovi u Srbiji.

Kompanija Huavej, kao jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže na svetu, koja ima i svoje mobilne aplikacije, dobiće mogućnost da u Kragujevcu smesti sve podatke nakon završetka radova na izgradnji našeg Državnog centra.

U Evropi Huavej, inače, ima dva regionalna data centra za skladištenje podataka. Jedan je u Nemačkoj, a drugi u Holandiji, dok u ovom delu evropskog kontinenta nemaju takav centar.