Kineska kompanija TBEA zainteresovana je da u Kragujevcu gradi toplanu, potvrdio je predsednik te kompanije Dong Čen u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolićem i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, piše Beta.

Na sastanku u Šangaju Dong Čen je kazao da bi TBEA gradila kombinovanu toplanu, koja bi pored toplotne energije proizvodila i električnu energiju.

Namera je da termoelektrana na gas bude izgrađena u Kragujevcu zbog problema koji grad ima u grejnom periodu, navodi se u saopštenju nacionalnog Saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

U kragujevačkoj Energetici portal Pressek nije mogao da dobije više informacija, a kako smo nezvanično saznali o dolasku Kineza nemaju nikakvih saznanja.

Da podsetimo, prošle godine Ministarstvo privrede pozvalo je sve zainteresovane investitore da dostave pismo o zainteresovanosti za privatizaciju kragujevačke Energetike, međutim, nije bilo zainteresovanih.

Inače, Energetika je državno preduzeće koje Kragujevčane snabdeva toplotnom energijom, a nalazi se na listi najvećih gubitaša u Srbiji.