Od početka izbijanja epidemije korona virusom, većina kragujevačkih novinara od nadležnih u Kliničkom centru Kragujevac ne uspeva da dobije bilo kakve informacije. Redakcija portala Pressek, u nekoliko navrata obratila se Kliničkom centru tražeći podatke o broju osoba na lečenju, kao i kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata obolelih od COVID-19 kojima raspolaže ova medicinska ustanova. Odgovor nismo dobili.

Isto su proteklih dana činile i naše kolege. Ni oni nisu uspevali da dobiju odgovor.

Smatramo da javnost ima pravo da zna odgovore na ova pitanja.

Upravo zbog toga novinari kragujevačkih redakcija i dopisnici iz Kragujevca zajedno sa Udruženjem „Res publika“ odlučili su da se otvorenim pismom obrate Kliničkom centru Kragujevac, Savetu za zdravlje grada Kragujevca, Šumadijskom upravnom okrugu i Ministarstvu zdravlja. Pismo prenosimo u celosti:

S obzirom na to da veći broj lokalnih redakcija, kao i dopisnika nacionalnih medija iz Kragujevca, ne uspeva da ostvari kontakt sa nadležnima u kragujevačkom Kliničkom centru, niti da iz te ustanove dobije bilo kakvo saopštenje ili informaciju u vezi sa aktuelnom situacijom povodom pandemije virusa Covid-19, prinuđeni smo da vam se obratimo otvorenim pismom. Na ovaj način apelujemo na vas da se zbog pravovremenog i objektivnog informisanja građana, a naročito radi sprečavanja širenja dezinformacija i panike, sa takvom praksom odmah prekine, te da se uspostavi redovna dnevna komunikacija nadležnih i novinara koji izveštavanju o javnom zdravlju u Kragujevcu.

Svesni povećanog obima posla i pojačanog rizika kom su u ovim danima izloženi zdravstveni radnici, kao i očiglednog centralizovanja javnog informisanja o pandemiji koronavirusa, ipak ne možemo da ne primetimo upadljivo odsustvo informacija iz Kliničkog centra Kragujevac, iz kog, za razliku od sličnih ustanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i  bolnica u manjim gradovima, gotovo nikakve vesti ne stižu do lokalnih i nacionalnih medija, odnosno do građana Kragujevca i Srbije.

Smatramo da postoji izuzetno opravdan interes javnosti da sazna više pojedinosti o broju zaraženih koji su smešteni u KC Kragujevac, njihovom zdravstvenom stanju, raspoloživim kapacitetima za lečenje obolelih, opremljenosti potrebnim medicinskim sredstvima, kao i o drugim temama koje su veoma važne za građane u ovom trenutku. Nedostatak proverenih i pravovremenih informacija doprinosi širenju dezinformacija, plasiranju lažnih vesti, stvaranju panike i uznemirenja javnosti. Zbog toga verujemo da ćete, svesni posledica koje takvo stanje može da izazove u vanrednim okolnostima, naći načina da uspostavite komunikaciju sa novinarima, ne vršeći, pri tom, bilo kakvu diskriminaciju medija, odnosno dostavljanje informacija samo pojedinim redakcijama u Kragujevcu ( što je, nažalost, u dosadašnjoj praksi KC Kragujevac bio slučaj).

U uverenju da uspostavljanjem bolje komunikacije i međusobnom saradnjom možemo učiniti više na zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa, apelujemo na vas da zajedničkim naporima doprinesemo stvaranju efikasnog i održivog sistema informisanja u uslovima vanrednog stanja i učinimo da tačne i pouzdane informacije stignu do što većeg broja građana.

Pismo potpisuje udruženje građana Res Publika, redakcije Pressek, Glas Šumadije, Ritam grada, Info KG, Gordana Jocić (urednica radija Zlatousti), Gordana Mirović (dopisnica Agencije Beta), Branko Vučković (dopisnik Agencije Fonet), Milan Nikić (dopisnik TV N1), Zoran Radovanović (dopisnik lista Danas), Miroslav Miletić (radijska emisija Iz glave).