Grad Kragujevac na putu je da sklopi javno privatno partnerstvo sa firmom koja, ako je suditi po rezultatima istraživanja BIRN Srbija, ima više nego zanimljive reference.

Naime, Gradsko veće Grada Kragujevca prihvatilo je inicijativu firme „Resalta” doo iz Beograda za povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja u gradu na Lepenici. Ukoliko se saglase i odbonici biće pokrenut postupak realizacije javno privatnog partnerstva sa ovom kompanijom.

„Resalta” iz Beograda u vlasništvu je istoimene slovenačke firme. Prema pisanju BIRN-a suvlasnik „Resalta” u Sloveniji je investicioni fond američkog biznismena Marka Krendala. U pitanju je nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić.

Istraživanje koje su sproveli BIRN i mađarski online portal Direkt 36 pokazuje da je slovenačka Resalta deo grupe mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi koje su od 2016. godine do danas dobije poslove obnavljanja javnog osvetljenja u nekoliko gradova u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka.

U pitanju su, piše BIRN, kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Viktora Orbana, Aleksandra Vučića i srpske premijerke Ane Brnabić.

Ponuda koja je Kragujevcu stigla od „Resalte” je da ova firma o svom trošku zameni staru javnu rasvetu novim LED svetiljkama, rekonstruiše sistem proizvodnje toplotne enrgije za potrebe grejanja šest javnih objekata i zameni dotrajalu spoljašnju drvenu stolariju na pet javnih objekata.

 Vrednost investicije bez kamata, osiguranja, održavanja i PDV-a iznosila bi 6.031.667 evra.

Grad Kragujevac bi se, pak, obavezao da narednih 15 godina „Resalti”, između ostalog, plaća naknadu koja bi prema preliminarnim procenama iznosila 1.179.465 evra godišnje, odnosno ukupno za ovaj period 17,69 miliona evra.

Zamenom i modernizacijom trebalo bi da bude obuhvaćeno 24.899 svetiljki u Kragujevcu.

Rekonstrukcija sistema proizvodnje toplotne enrgije trebalo bi da bude urađena u pet osnovnih škola „Živadnika Divac” u Stanovu, „Miloje Simović” u Dragobraći, „Sreten Mladenović” u Desimirovcu, „Natalija Nana Nedeljković” u Grošnici, „Dragiša Mihajlović” u Stanovu, te u vrtiću „Cvenkapa” u naselju Bubanj.

Pored toga, projektom je planirana i zamena dotrajale spoljašnje drvene stolarije, na pet javnih objekata, tri osnovne škole u Stanovu, Desimirovcu i Dragobraći, vrtiću „Cvenkapa” i zgradi Graske uprave.

Nakon implementacije projekta privatni partner bi preuzeo obavezu održavanja i osiguranja novopostavljenog sistema javnog osvetljenja i proizvodnje toplotne energije u šest javnih objekata u periodu garantovanja, što je u ovom slučaju 15 godina.

Prema proceni koja se može videti iz odluke koja će se naći pred odbornicima, kada se uračunaju svi troškovi, grad Kragujevac bi ostvario uštedu od 4 odsto godišnje.

Veze „Resalte” sa premijerkom Anom Brnabić

Ana Brnabić bila je, piše BIRN, direktorka u firmi „Continental Wind” Marka Krendala, dok nije postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a zatim i premijerka u junu 2017. godine. Fond ovog američkog biznismena suvlasnik je firme „Resalta” u Sloveniji, koja je 100% vlasnik „Resalte” u Srbiji.

Šest nedelja nakon što je Ana Brnabić postala premijerka, „Resalta” dobija  ugovor u Petrovcu na Mlavi o javno-privatnom partnerstvu zajedno sa partnerima iz Mađarske.

Na sajtu resalta.rs navodi se da je ova firma, zajedno sa tehničkim partnerom Elios, dobila tender i za zamenu svetiljki u Kruševcu.

U aprilu ove godine „Resalta” je poslala predlog za javno privatno partnerstvo za rekonstrukciju javnog osvetljenja uputila i Gradu Požarevcu.