Tokom prethodnih izbornih kampanja uobičajeno je bilo da se plakati lepe i gde je dozvoljeno i gde nije. Situacija se 2020. izgleda promenila, pa se tako plakati pojedinih političkih grupacija uklanjaju i sa mesta na kojima je dozvoljeno njihovo lepljenje.

Pre desetak dana stub predviđen za lepljenje plakata u Pešačkoj zoni u centru Kragujevca bio je oblepljen predizbornim plakatima lokalne koalicije okupljene oko bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića. Samo nekoliko dana kasnije, o čemu svedoče fotografije reportera portala Pressek, svi do jednog su uklonjeni.

Da nije u pitanju izolovan slučaj potvrđuju aktivisti ove stranke i sam Stevanović. Pre dvadesetak dana, dok su aktivisti ove stranke lepili plakate, pojavili su se radnici JKP Šumadije, i poskidali ih.

Veroljub Stevanović, smatra da iza cepanja plakata stoji lokalni odbor Srpske napredne stranke. 

On je za portal Pressek rekao da ovi incidenti samo bezrazložno podižu tenzije, koje mogu dovesti i do ozbiljnih sukoba.

- Mi nećemo cepati plakate, niti smo to ikada radili, naših političkih suparnika, rekao je Veroljub Stevanović.

Prema njegovim rečima, ovaj potez aktuelne gradske vlasti, samo pokazuje njihovu nemoć i pita se zašto se ne skidaju plakati i drugih učesnika ovih izbora, već samo njegovi.

Odluka o komunalnom redu Grada Kragujevca predviđa da se „natpisi, oglasi, obaveštenja, posmrtni i drugi plakati, ističu na oglasnim stubovima, vitrinama, tablama, panoima i drugim sličnim objektima koji su za to određeni“. Onima koji plakate lepe van predviđenih mesta po istoj odluci preti novčana kazna.

Preduzeća, ustanove, druga pravna lica, političke stranke i drugi, dužni su da uklone plakate odmah po prestanku svrhe isticanja, a najkasnije u roku od tri dana i dovedu površine i objekte u prvobitno stanje.

U slučaju da ne postupe u skladu sa ovom odredbom Gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove - preko komunalnog inspektora naložiće rešenjem uklanjanje plakata o trošku onoga ko ih je istakao.

U JKP Šumadija Kragujevac, za portal Pressek kažu da radnici Službe javne higijene uklanjaju plakate koji su postavljeni van mesta predviđenih za te namene.

- Mesta predviđena za lepljenje plakata definisana su Odlukom o komunalnom redu grada Kragujevca, kažu u JKP Šumadija.

U skladu sa navedenom Odlukom zaposleni u JKP Šumadija Kragujevac sve natpise, oglase, obaveštenja, posmrtne i druge plakate istaknute van mesta predviđenih za oglašavanje uklanjaju po službenoj dužnosti i po nalogu nadležnog organa grada Kragujevca.