Gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu otegla se „kao Skadar na Bojani” zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević, i najavio novi tender za izbor novog izvođača radova.

Centar izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu trebalo je da bude završen još u martu 2017. godine. Izvođač radova, Građevinsko privredno društvo „Banković” doo, iz Surdulice napustilo je gradilište pre više od godinu dana.

Šarčević je rekao da je građevinska firma „Banković”, koja je izvodila radove, imala problema, ali i da je Vlada imala problem sa Jedinicom za upravljanje projektima. Nešto slično je pre mesec dana u intervjuu za „Kragujevačke”, rekao i rektor Univerziteta u Kragujevcu. Niko, međutim, nije objasnio kakvi su tačno problemi u pitanju.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ovo preduzeće je već mesec dana u blokadi zbog duga, koji je dana 27. avgusta, iznosilio preko 677 miliona dinara.

Reference Građevinsko privrednog društva „Banković” doo iz Surdulice više nego interesantne.

Ako je suditi po medijskim napisima vlasnik ove građevinske firme u bliskim je vezama sa ministarkom bez portfelja Slavicom Đukić Dejanović, a ujedno je i odbornik Srpske napredne stranke u opštini Surdulica.

Građevinsko privredno društvo „Banković” ima poprilično iskustvo u gradnji različitih objekata koje je finansirala država u Kragujevcu, ali i širom Srbije.

Ova firma gradila je stanove za mlade naučnike u ulici Laze Marinkovića u Kragujevcu, učestvovala je u sanaciji Zavoda za zbrinjavanje odraslih u „Malim Pčelicama”, ali i svih objekata koje je radila Fondacija „Dragica Nikolić”, poput Kreativnog parka, Ambulante u Šumaricama, porodilišta u Kragujevcu, ali i svih projekata koje je ova fondacija proteklih godina radila.

Na spisku projekata koje je finansirala država, a radila ova firma, nalazi se preko 30 objekata. Među njima su vrtići, škole, kulturni centri, zdravstvene ustanove, sportski objekti.

Na spisku firme Banković su i neki objekti koji u proteklom period privlačili pažnju medija poput „smrdljivih zgrada” u Beogradu, rekonstrukcije pozorišta u Vranju, koja se takođe otegla zbog prisustva „smrdljivog” oplatola u malteru.

Među građevinama ove firme su i tuneli i mostovi, potporni zidovi i delovi puta na Koridoru 10, nekoliko studentskih domova, škola, rekonstrukcija zgrade Narodnog univerziteta u Kruševcu. Radovi na dogradnji objekta banke Matičnih ćelija hematopoeze - Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić” i mnogi drugi.

Izgradnja objekta Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu počela je u decembru 2015. godine. Kamen temeljac položen je 25. januara 2016. godine. U objektu površine 11.500 kvadratnih metara, koji se nalazi u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, treba da budu stvoreni uslovi za rad naučnika iz najrazličitijih oblasti, ali i smeštena banka matičnih ćelija.

Centar izvrsnosti s bankom matičnih ćelija je naučna ustanova od nacionalnog značaja, koja, prema ugovoru iz 2013. treba da radi u sastavu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Vrednost ove investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

Prvobitni rok za završetak radova bio je april 2017. godine, ali je on nekoliko puta prolongiran. Rektor Univerziteta u Kragujevcu je u februaru ove godine, izjavio da će zgrada Centra biti završena do novembra 2019. godine.

Kako sada stvari stoje i taj rok će sigurno biti probijen.