Prosečna zarada neto zarada u Kragujevcu obračunata za jul 2019. godine iznosila je 52.497, odnosno 72.735 dinara sa porezima i doprinosima, objavio je Republički zavod za statistiku.

Kragujevčani su u proseku zarađivali manje za oko 2.500 dinara u odnosu na republički prosek. Naime, prosečna plata u Republici Srbiji u julu ove godine iznosila je 55.042 dinara.

Ipak, istraživanje pokazuje da je takozvana medijalna neto zarada za jul iznosila je 42.534 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu manju od navedenog iznosa.

Mnogi Kragujevčani daleko su ispod proseka i ne veruju mnogo zvaničnim statističkim podacima, pokazuju facebook komentari na vesti o prosečnoj plati.

- Više od polovine stanovništva jedva ima minimalac, ostali su nezaposleni, a taj prosek prave političari, lopovi i tajkuni, komenariše R.I.

- Pa mi baš dobro živimo, ako je verovati ovim lažima, smatra Kragujevčanka J.V.

- I da je ovaj podatak tačan to je mala plata za ove cene. Mnogo je veliki harač, napisao je I.R. u kometarima jedne od prethodno objavljenih vesti o prosečnoj zaradi.

Ipak, statistika kaže da je, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada nominalno veća za 11,9 %,odnosno za 10,1 % realno. Naime, u julu prošle godine prosečna plata u Srbiji bila je 49.202 dinara.