Oko 200 dečijih igrališta i parkića u Kragujevcu, u naredne 3 godine, biće obnovljeno. U gradskoj upravi najavili su radove na obnovi, farbanju, zameni i uklanjanju oštećenih klackalica, ljuljaški i tobogana. Iz budžeta grada za ove namene izdvojeno je pet miliona dinara.

Radovi na uređenju prvog igrališta izvode se na Aerodromu.

Da podsetimo, većina igrališta za decu u Kragujevcu je zapuštena, zarasla u travu, sa polomljenim mobilijarom. Pojedina udruženja, a sve češće i političke stranke u Kragujevcu, samoinicijativno uređuju parkove i dečija igrališta.

U gradskoj upravi kažu da će u okviru prve faze obnove dečijih igrališta, koja bi trebalo da se završi do kraja novembra, pored farbanja i zamene oštećenih delova sprava za zabavu i razonodu mališana, neki elementi biće obnovljeni.

Radove, inače izvode radnici preduzeća „Šumadija DES”.

Moderna igrališta

U naredne tri godine, koliko je predviđeno Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta, otpočeće se sa drugom fazom uređenja koja je mnogo zahtevnija i prati evropske standarde.

Pravilnik predviđa nove standarde za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta u cilju povećanja bezbednosti dece, od meke podloge i prirodnih materijala do njihove kreativnosti radi razvijanja motorike mališana.