Kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je stanovao Đura Jakšić, poznati srpski pisac i slikar, dok je službovao u Kragujevcu, nedavno je rekonstruisana i početkom juna bi trebalo da bude otvorena za posetioce.

Objekat ukupne površine 360 kvadrata ima 2 etaže. Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture. Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke.

U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Interesantno je da je objekat moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi su počeli krajem 2018. godine i završeni su u martu ove, 2020. godine. Ukupna vrednost investicije je oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27, a švajcarska vlada 8 miliona dinara.

Da podsetimo, otvaranje kuće Đure Jakšića bilo je planirano još u martu 2019. godine. Početkom te godine rok je prolongiran, a već je početkom proleća bilo jasno da radovi nisu ni blizu kraja. Potom je rok za završetak radova odložen za jesen 2019. godine. Kako je tada rečeno portalu Pressek u gradskoj upravi, do zastoja u radovima došlo je zbog izmena u projektu.

U ovoj kući u Karađorđevoj ulici, Đura Jakšić slikar i pesnik romantičarske epohe živeo je dve godine, dok je sredinom 19. veka službovao u Kragujevcu, kao gimnazijski profesor crtanja i krasnopisa.

Da podsetimo, iako je javnost u Kragujevcu godinama zahtevala da se ovo zdanje sačuva, zbog nebrige i nemara kuća je počela sama da se urušava.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture svojevremeno je odbacio inicijativu kragujevačkih zaštitara da se kuća Đure Jakšića stavi pod zaštitu države, ocenivši da objekat nema ni istorijski značaj, ni posebnu arhitektonsku vrednost.