Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, do 29. juna, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo korona virusa kod 34 korisnika i 20 zaposlenih.

Kako je saopštili Ministarstvo, među petnaestak ustanova u celoj Srbiji je i Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu.

U ovom centru su za portal Pressek, rekli da bez pisane saglasnosti Ministarstva ne mogu da govore za medije.  

Pored ove ustanove u Kragujevcu, virus je zabeležen i u centrima u Beogradu, Nišu, Obrenovcu, Negotinu, Mataruškoj banji, Petrovaradinu...

Takođe, iz Ministarstva je saopšteno da je ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 609, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 206.

Da podsetimo, Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu osnovan je 2001. godine, kako bi pružio intenzivniju podršku hraniteljima, koji privremeno brinu o deci bez roditeljskog staranja, ali i poboljšao kvalitet života dece. Pokriva 5 okruga: Šumadijski, Moravički, Raški, Zlatiborski i Rasinski.