Dijabetološka ordinacija na točkovima biće po prvi put organizovana u Kragujevcu, u nedelju, 29. maja. U Velikom parku, od 14 do 19 sati, građani će biti u prilici da besplatno provere nivo šećera u krvi, dobiju savet u vezi sa bilo kojim pitanjem o dijabetesu, kao i obuku za samostalno korišćenje aparata za merenje glikemije. Akcija se održava uz podršku Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti iz Kragujevca i stručnog medicinskog osoblja.

Prva dijabetološka ordinacija na točkovima je regionalan i po mnogo čemu jedinstven projekat, koja je nastao sa idejom da se proširi svesti o dijabetesu i prevenciji te bolesti.

- Ideja za projekat je nastala kao rezultat stalnog osluškivanja potreba obolelih i prepoznavanja značaja širenja svesti  o dijabetesu i opasnostima koje ta bolest sa sobom nosi. Nazvali smo projekat „prvom dijabetološkom ordinacijom na točkovima“, jer smo u želji da u kratkom vremenu stignemo da obiđemo celu zemlju, jednu modernu dijabetološku ordinaciju postavili na točkove i na taj način realizovali nešto jedinstveno na našim prostorima.  Naša misija je da budemo vredan partner pacijentima i posvećenim profesionalcima u borbi protiv bolesti. Ova posebna zdravstvena inicijativa, koju planiramo da sprovodimo svake godine, signal je obolelima i stručnoj javnosti da u nama imaju odgovornog i poželjnog partnera u stvaranju boljeg okruženja kada je dijabetes u pitanju, kaže mg ph. Pavle Vujić, koordinator projekta za Srbiju.

Pored Kragujevca, akcija će biti organizovana u još 14 gradova širom Srbije.