Kragujevac će 17. i 18. marta biti domaćin Sajma privrede i investicija, pod nazivom „Invest Expo 22”. Ovaj sajam organizuje Šumadija sajma, uz podršku Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja i Grada Kragujevca.

Cilj sajma je da okupi privrednike i predstavi potencijale za investicije u Kragujevcu i Šumadiji.

Ovo okupljanje predstavlja platformu za promociju međunarodnih i domaćih investicionih i razvojnih projekata, potencijala gradova i opština Srbije, kompanija kao nosioca razvojnih i investicionih projekata, turističkih lokacija, vlasnika komercijalnih nekretnina, ali i industrijskih zona, naučno – tehnoloških parkova, inovativnih start apova, biznis anđela i poslovne javnosti.

- Šumadije već godinama ostvaruju rekordne rezultate i jedan smo od najbitnijih faktora koji utiču na spoljnotrgovinski bilans privrede Srbije. Samo u odnosu na 2020. godinu u referentnim mesecima beležimo rast izvoza za 30 posto. Grad Kragujevac je lokomotiva čitavog privrednog razvoja Šumadije po svojim investicionim potencijalima i pristupu razvoja investicionog ambijenta, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Ovakav sajam, prema rečima Predraga Lučića, direktora Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja, potreban je Srbiji i može da doprinose podsticaju priliva stranih direktnih investicija i intenziviranju poslovnih aktivnosti.

- Grad Kragujevac je jedan od najznačajnijih poslovnih i nvesticionih habova u ovom delu Jugoistočne Evrope zato što i dalje beleži značajan priliv stranih direktnih investicija. Referentni investitori poput Janfenga ili Vakernojsona odlučili su da reinvestiraju u Kragujevac, a od toga nema bolje potvrde da je Kragujevac investiciono atraktivna lokacija, istakao je Lučić.