Sednica Skupštine grada Kragujevca zakazana po hitnom postupku prošle subote odložena je za 2. april jer se odbornici vladajuće koalicije nisu pojavili.

Opozicioni odbornici, njih 36, su, da podsetimo, podneli su zahtev za sazivanje sednice Skupštine grada po hitnom postupku, na kojoj bi se, raspravljalo o, kako tvrde, „protivzakonitoj odluci koju je Skupština grada donela za lokaciju Zastavin servis”.

Po mišljenju odbornika ista Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac, Kragujevačka incijativa, Nova snaga Kragujevca, Znamo se i Šumadijski blok 21, odluka doneta 16. juna prošle godine omogućila je „protivpravno bogaćenje trećem licu na teret budžeta grada Kragujevca”.

Skupština grada Kragujevca je, naime, 16. juna prošle godine donela rešenje kojim se nalaže da Gradsko javno pravobarnilaštvo zaključi sporazum kojim bi se „u najkraćem mogućem roku okončaju sudski postupci koji se vode pred nadležnim sudom u Kragujevcu, čiji je predmet bilo utvrđivanje visine naknade za nepokretnosti za koje je izvršen  administrativni prenos/eksproprijacija“.

Prema tvrdnjama odbornika Slađana Rakića predmet spora bila su dva objekta pored Zastavinog servisa.

Privatniku iz Sremske Kamenice koji ih je svojevremno kupio za 1,2 miliona dinara, i uz koje je dobio i 60 ari zemljišta na korišćenje, sada bi trebalo da bude isplaćeno skoro 300 miliona dinara .

Portal Pressek pokušao je da od Gradskog javnog pravobranilaštva dobije odgovore na pitanja o zaključenom sporazumu. Pitanja su upućena 21. marta, ali odgovori još uvek nisu stigli. (Čim dobije odgovore redakcija portala Pressek će ih objaviti).

Odbornici opozicije su, inače, prošlog petka Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, podneli krivične prijave protiv gradonačelnika Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića, zbog sumnje da je u ovom slučaju prekršeno više zakona.

Podsećamo da je Grad Kragujevac svojevremeno kupio Zastavin servis nameravajući da na ovoj lokaciji gradi autobusku stanicu, ali se od tog projekta, u međuvremenu, odustalo. (Vidi LINK)