Kragujevačka toplana uputila je gradu Kragujevcu zahtev za povećanje cene grejanja. Ukoliko povećanje bude odobreno kragujevačka domaćinstva koja imaju centralno grejanje plaćaće grejanje dvadesetak odsto više nego što je to do sada bio slučaj.

Računica Energetike pokazuje da grejanje stana od 50 metara kvadratnih mesečno košta 4.207 dinara, dok bi kada povećanje cene bude odobreno koštalo 5.239 dinara.

Vlasnici stambenog prostora koji grejanje plaćaju paušalno umesto dosadašnjih 84,14 dinara po metru kvadratnom, plaćali bi 104,79 dinara (24,5% više).

Potrošačima koji zagrevanje stambenog prostora plaćaju na osnovu obračunate potrošnje cena fiksnog dela povećaće se sa 26,55 dinara na 49,62 dinara, dok bi se iznos varijabilnog dela smanjio sa 4,94 na 4,54 dinara.

Nešto veće cene predviđene su i za zagrevanje poslovnog prostora.

- Cilj donošenja ove odluke sadržan je u potrebi izbegavanja nelikvidnosti privrednog društva što bi za posledicu imalo nemogućnost plaćanja faktura dobavljaču prirodnog gasa JP Srbijagas, a što bi za krajnju posledicu imalo prekid isporuke toplotne energije svim korisnicima grada Kragujevca, navodi se u obrazloženju odluke Nadzornog odbora Energetike.

Navodi se i da su cene prirodnog gasa, koji Energetika od prošle godine koristi za proizvodnju toplotne energije, porasle 11 odsto, dok je cena električne energije, koja je neophodna za rad kotlovskog postrojenja porasla 8 odsto.

Napominje se i da važeće cene grejanja nisu menjane od 2013. godine.

Kragujevavačka Energetika je, da podsetimo, u oktobru 2020. uputila zahtev Gradskom veću za povećanje cene za stambeni, a umanjenje za poslovni prostor, ali taj zahtev tada nije odobren, te su cene grejanja ostale na ranijem nivou.

Toplovodna mreža Energetike d.o.o. pokriva uže područje grada. Ukupno zagreva 1.539.258 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora. Daljinsko grejanje ima oko 22.000 objekata koje koristi stanovništvo, oko 1.100 objekata privrednih društava i preko 200 javnih objekata.