Grad Kragujevac je i ove godine dobio priznanje za „Najhumaniji grad”, jer je sa prikupljenih 9.043 jedinice krvi, posle Požarevca, drugi u Srbiji po uspehu u ovoj humanoj delatnosti.

Prema svetskim standardima za dovoljne količine krvi neophodno je 4% dobrovoljnih davalaca, a taj prosek u Srbiji je nešto veći od 3 odsto, dok je Kragujevcu iznad proseska sa 4,55 % dobrovoljnih davalaca. Na taj način su obezbeđene dovoljne količine krvi za sve koji se tokom godine leče u kragujevačkom Kliničkom centru.

Ovo značajno priznanje kojim se još jednom potvrđuje uspeh u zajedničkim aktivnostima lokalne samouprave, Crvenog krsta Kragujevac i Službe za transfuziju na motivaciji i promociji dobrovoljnog davalaštva, dr Gordani Damnjanović, članici Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu uručio je predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović.

Inače, ovogodišnja svetska kampanja dobrovoljnog davanja krvi je u skladu sa porukama Svetske zdravstvene organizacije, a glavna tema je zdravlje. Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi kada je potrebna je pravo svakog pojedinca.