Kragujevčani koji žele da se oslobode elektronskog i električnog otpada mogu da prijave odnošenje starih, pokvarenih ili nepotrebnih uređaja pozivom Korisničkog centra JKP Šumadija na brojeve telefona 034/501-180, 501-181 i 060/234-1020.

Preuzimaju se samo veći kućni aparati kao što su frižideri, zamrzivači, mašine za pranje i sušenje veša, bojleri, računari i slično. Mali kućni aparati kao što su usisivači, pegle, tosteri, fenovi i slično ne otkupljuju se, a sav prikupljeni elektronski i električni otpad se predaje ovlašćenim operaterima koji poseduju odgovarajuće dozvole na dalji tretman.

- Fizička i pravna lica po jedinstvenoj ceni od 10 dinara po kilogramu mogu ukloniti stari i neupotrebljiv elektronski i električni otpad, kažu u JKP Šumadija.

Po prijavama građana, JKP Šumadija svakog četvrtka vrši preuzimanje ove vrste otpada, a na osnovu utvrđene gramaže novčana naknada za dotrajale uređaje se isplaćuje na licu mesta.

Za razliku od fizičkih, pravna lica koja poseduju elektronski otpad su dužna da se registruju u Agenciji za zaštitu životne sredini i u dogovoru sa JKP Šumadija Kragujevac 48 sati pre preuzimanja najave Ministarstvu za zaštitu životne sredine kretanje opasnog otpada, nakon čega JKP Šumadija Kragujevac uz Dokument o kretanju otpada preuzima isti.