Pojava korona virusa i uvođenje vanrednog stanja izmenili su način funkcionisanja zdravstvenih i administrativnih ustanova. Na koji način će Kragujevčani moći da obave pojedine poslove, kako će dok traje vanredno stanje funkcionisati gradske službe i institucije možete videti u nastavku teksta. Ukoliko imate nekih specifičnih pitanja možete, ili vas interesuje na koji način će fnkcionisati neke druge usluge obratite nam se na email redakcija@pressek.rs i mi ćemo potražiti odgovor od gradskih institucija.

Dom zdravlja Kragujevac

Obaveštavamo Vas, da za sva potrebna obaveštenja u vezi CORONA VIRUSA– COVID-19 ne dolazite lično u Dom zdravlja Kragujevac, već da potražite informacije od svog lekara telefonskim pozivom Kol centra na telefon 034-500-100, ili direktnim pozivanjem ambulante, spisak telefona imate na našem sajtu LINK.

Za infomacije dežurnih epidemiologa Instituta za javno zdravlje možete se javiti na sledeće brojeve telefona:

034/504-518

065/8776914

065/8777000

Institut za javno zdravlje Kragujevac

Izmene u radu Instituta za javno zdravlje Kragujevac usled vanrednog stanja:

Prijem materijala sa uputom vršiće se u periodu 7-9:30h (nakon ovog vremena neće biti prijema)

Trudnice se javljaju u periodu 10-11:30h

Prijem materijala za sanitarnu knjižicu vršiće se u periodu 10-11:30h

Overa sanitarnih knjižica vršiće se u periodu 12-13h

Izdavanje rezultata posle 14h

Situacioni centar

Broj na koji mogu da se jave penzioneri ako imaju bilo koji problem u funkcionisanju, nevezano za zdravstvene probleme - 034-505-800.

Besplatna linija za pomoć starima i bespomoćnim licima

Grad Kragujevac je u okviru mera koje preduzima tokom vanrednog stanja, a kako bi se pomoglo starijim i bespomoćnim licima, otvorio Kol centar sa besplatnim telefonskim brojem 0800 112 113.

Pozivom na ovaj broj će, imajući u vidu da je preporuka da starija lica ne izlaze iz svojih domova zbog rizika od infekcije novim korona virusom koji može biti fatalan za njihov život, operateri će beležiti adrese i kontakte - kako bi kupovinu osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu, lekova i svega drugog što im je potrebno volonteri nabavili umesto njih.

Bolovanje, lekarska komisija, potvrde

Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, jer je obustavljen rad sa strankama na šalterima po filijalama i ispostavama.

Osiguranim licima kojima su za 2019. godinu bili izdati Obrasci UP-2 (oslobađanje od plaćanja participacije), važiće i dalje.

Osiguranicima koji se nalaze na „bolovanju“,  koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za „produženje bolovanja“, biće automatski produženo „bolovanje“ za 30 dana BEZ IZLASKA NA LEKARSKU KOMISIJU.

Za sve informacije možete da se obratite kontakt centru na telefon:

0700/333-443 po ceni lokalnog poziva

011/7350-900  za pozive sa mobilnog telefona

ili na telefone filijale Kragujevac: 034 504 403

Gradski prevoz u Kragujevcu

Sektor javnog transporta putnika JKP Šumadija Kragujevac, zbog proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije i obustave rada u školama, vrtićima i fakultetima obaveštava korisnike javnog prevoza da od ponedeljka, 16. marta, vozila u prigradskom prevozu saobraćaju prema registrovanom redu vožnje za đački raspust.

Upis u vrtiće

Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave - eVrtić dostupan za celu Srbiju. Sve informacije mogu se naći OVDE

Ove godine, u vrtiće PU „Đurđevdan” će moći da se upiše 309 mališana, dok je kapacitet PU „Nada Naumović” 362 dece. Upis je produžen na neodređeno vreme (konkursom je bilo predviđeno da traje do 7. aprila, ali je zbog vanredne situacije produžen).

Lična dokumenta – pasoši, lične karte

Policijska uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

Svi građani koji imaju preku potrebu za izdavanje novog dokumenta mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova eletronskim putem na imejl adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

Registracija vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima.

Ukoliko imaju potrebu za izdavanjem novog dokumenta molimo ih da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na imejl-adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

Gradska upava – administrativni poslovi

Gradska uprava za zajedničke poslove grada Kragujevca u čijoj su nadležnosti, pored ostalih, administrativno tehnički poslovi prijema pošte odnosno pisarnice otvorila je mejl pisarnica@kg.org.rs putem koga će primati zahteve građana sa pratećom dokumentacijom.

Gradska uprava apeluje na građane da u cilju smanjenja rizika od infekcije korona virusom Kovid 19 i očuvanja njihovog zdravlja i zdravlja zaposlenih svoje zahteve dostavljaju elektronskim putem u što je moguće većem broju.

Putem mejla pisarnica@kg.org.rs građani mogu postaviti pitanje ili proslediti zahtev na osnovu koga će im zaposleni u Gradskoj upravi za zajedničke poslove poslati odgovor ili ih uputiti na dalje postupanje

Potrebna obaveštenja građani mogu dobiti i na sledeće dežurne telefonske brojeve i mejl adrese:

    060 2340255 – Komunalna inspekcija
    060 2340172 – Komunalna inspekcija
    060 2340115 – Komunalna milicija
    060 2340096 – Komunalna milicija
    060 2340211 – Inspekcija zaštite životne sredine i turizam
    060 2340182 – Inspekcija za saobraćaj i puteve
    060 2340178 – Inspekcija za prosvetu i sport
    060 2340176 – Građevinska inspekcija
    034/356-391 – Sekretarijat za javne prihode – poresko
    034/356-392 – Sekretarijat za javne prihode – poresko
    034/356-394 – Sekretarijat za javne prihode – poresko ili mejl adrese: poresko@kg.org.rs i v.vranic@kg.org.rs

Nacionalna služba za zapošljavanje

U svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje obustavljen je neposredan  rad sa strankama. Od 17. marta neće se vršiti prijavljivanje na evidenciju nezaposlenih lica, niti će se evidentirati obavezno lično javljanje tražioca zaposlenja.

NSZ moli sve poslodavce koji podnose zahtev za izdavanje / produženje radne dozvole da ga upute elektronskim putem na mejl adrese filijala, u skladu sa obaveštenjem koje se nalazi na veb sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje u odeljku „dokumenti / dozvole za rad“.

Takođe mole sve klijente da koriste alternativne oblike komunikacije - telefon, mejl i drugo.

Kontakt telefoni i mejl adrese putem kojih zainteresovana lica mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za rad filijala Nacionalne službe nalaze se na internet stranici NSZ www.nsz.gov.rs i na ulaznim vratima svake filijale.

Zatvoreni bazeni, Hala Jezero....

Sportsko privredno društvo „Radnički“ obaveštava korisnike da zatvoreni bazen neće raditi. Prateći instrukcije i preporuke grada Kragujevca koji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje i svim ostalim zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom – COVID 19, SPD “Radnički” je takođe zatvorio vrata SBB hale Jezero i Hale Goca Bogojević.

Ustanove kulture

Većina ustanova kulture u Kragujevcu obustavila je rad još 12. marta. Od ponedeljka 16. marta više ne radi ni Narodna biblioteka "Vuk Karadžić". Od utorka, 17. marta, prestao je sa radom i bioskop Cineplexx u Plazi.