Nekolicini zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac 14. januara stiglo je obaveštenje da im je leglo 10.000 dinara „jednokratne pomoći Vučića”. Kako se dogodlo da je jednokratna novčana pomoć za zaposlene u zdravstvu preimenovana u „jednokratna pomoć Vučića“ i dalje je misterija.

Univerzitetski klinički centar Kragujevac odgovornost prebacuje na firmu „Bit total health solutions”. U ovoj firmi pak kažu da je problem do onog ko je radio obračun.

UKC Kragujevac se juče oglasio saopštenjem u kome se navodi da se problem pojavio pri kreiranju podataka za isplatu jednokratne državne pomoći radnicima u zdravstvu, te sa su u ovoj ustanovi pokrenuli utvrđivanje odgovornosti ovlašćenih lica firme „Bit total health solutions”.

- Sve uplate zaposlenima u UKC Kragujevac, obavljaju se automatski preko programa za obračun plata i zarada, koji za našu zdravstvenu ustanovu radi firma „Bit total health solutions”. Shodno tome, svi podaci: račun platioca, naziv platioca, iznos, opis uplate i datum valute, kreiraju se u firmi „Bit total health solutions”, navodi se u saopštenju kragujevačkog UKC-a

Dalje se ističe, da će u narednom periodu, UKC Kragujevac preduzeti sve mere u okviru svojih nadležnosti, kako bi dobili potpunu informaciju, a sve u cilju adekvatnog sankcionisanja odgovornih u firmi „Bit total health solutions”, koji su obezvredili svaki trud koji za građane čine zdravstveni radnici u crvenim zonama.

Sa druge strane, za portal Pressek u firmi „Bit total health solutions” je rečeno da oni ne snose nikakvu odgovornost.

– Firma „Bit total health solutions” je vlasnik softvera, a onaj ko je radio obračun on je očigledno i napisao poruku. Osoba koja je radila obračune je i kreirala naziv predmeta uplate i tu ne postoji nikakva naša odgovornost. Za podatke odgovara korisnik softvera, a ne vlasnik, ističu u firmi „Bit total health solutions”.

Dodaju da je UKC Kragujevac korisnik softvera, te da zaposleni u UKC i rade na softveru.

- Drugim rečima, „Bit total health solutions” daje „alat”, a ko je pogrešio moraju da utvrde u UKC Kragujevac.

Inače, naglašavaju i da nijedna druga zdravstvena ustanova koja koristi njihov softver nije imala takvu grešku, već samo UKC Kragujevac.

Kako portal Pressek saznaje nisu svi zaposleni UKC Kragujevac dobili „pomoć od Vučića”. Nekima je uz 10.000 dinara stiglo obaveštenje da se radi o zaradi, drugima pak da je u pitanju jednokratna novčana pomoć za zaposlene u zdravstvu.