U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, potvrđeno je prisustvo virusa Covid-19 i to kod 7 korisnika i 11 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja. 

Prisustvo virusa Covid-19 potvrđeno je u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, kao i u kragujevačkom Gerontološkom centru.

Takođe, pozitivnih na koronu ima i u Ustanovi za decu i mlade „Sremčica” u Beogradu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd, dnevnom boravku „Kornelije Stanković” pri Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoj, Beograd, prihvatilištu za urgentnu zaštitu dece i omladine pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Zvezdara, Gerontološkom centru Bačka Palanka, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Dživdžan”, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Sveti Trifun” u Železniku, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Nanini konaci” u Zrenjaninu. 

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, kažu u Ministarstvu.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.082, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 429.