U organizaciji Udruženja kosača i čuvara tradicije „Zavičaj” u Selištu, zaseoku sela Grbice održano je takmičenje u ručnom košenju trave kosom pod nazivom „Kosidba na rajcu grbičkom”. Pod pokroviteljstvom grada kosidba se održava prvi put, a prema rečima organizatora namera je da postane tradicionalna jer je čuvar tradicije i starih običaja šumadijskog sela. 

Ove godine u košenju nadmetalo se petnaest kosača, a pobednik je Mladen Krstić iz Lučana. 

- Cilj manifestacije nije samo takmičenje u kosidbi već i podsećanje na neke narodne običaje i tradicionalne vrednosti. To je jedan od razloga zbog kojih je grad podržao njenu realizaciju, a podržaće svaku koja za cilj ima očuvanje tradicije i običaja šumadijskog kraja i korena, istakla je dr Snežana Živanović Katić, savetnica gradonačelnika i podsetila da u sličnim, već prepoznatljivim manifestacijama grad učestvuje, kao što su Dani šljive u Stragarima, Šumadijske zimske igre, razne gulašijade i slično.

Milan Jeftić, jedan od osnivača Udruženja kosača i čuvara tradicije „Zavičaj” i inicijatora manifestacije kaže da je cilj očuvanje starih običaja kako bi ostali kao nasleđe mladim generacijama.

- „Kosidba na rajcu grbičkom” je naša težnja da sačuvamo od zaborava nekadašnje običaje šumadijskog sela kada su se ljudi uzajamno pomagali i za kosidbe, žetve i druge poljoprivredne radove organizovali mobe i pesmom i druženjem obavljali teške seoske poslove. Ljudi, a naročito mladi, sve manje se druže i pomažu jedni drugima, a upravo to želimo da oživimo i da se vrati ona komšijska i rođačka srdačnost i ruka pomoći jer se tako sve lakše izdrži, istakao je Milan Jeftić

Manifestacija je otpočela defileom fića, fijakera, čeza, pevačkih grupa meštana obučenih u narodne nošnje.