Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u Kragujevcu biće raspisan u julu. To je najavljeno u Godišnjem planu javnih konkursa grada Kragujevca za 2020. godinu, saznaje Pressek.

Inače, budžetom je za razvoj javnog informisanja predviđeno 10 miliona dinara, a iz godišnjeg plana evidentno je da će čitava ova suma biti namenjena upravo za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju.

Ukoliko plan bude poštovan, biće to prvi put posle 2015. godine, da grad Kragujevac raspisuje medijski konkurs.

Da podsetimo, grad Kragujevac je 2015. godine raspisao konkurs, koji nije bio u skladu sa zakonom i pravilnikom o sufinansiranju. Grad je nakon prigovora udruženja konkurs poništio, a zatim dao obrazloženje da „udruženja nisu predložila kandidate”.

Posle toga, u gradu Kragujevcu nije bilo konkursa, iako su zbog toga više puta stizali prigovori i medija i udruženja. Naime, po Zakonu o javnom informisanju i medijima gradovi i opštine su dužni da deo budžeta izdvoje za sufinansiranje medijskih projekata, te da taj novac raspodele kroz javni konkurs na kome mogu učestvovati svi mediji.

Umesto toga, građani Kragujevca iz budžeta godinama finansiraju funkcionisanje samo jednog medija Radio televizije Kragujevac, koja je nakon poništavanja privatizacije vraćena gradu u vlasništvo dok se nova procedura privatizacije ne okonča.

Inače, ove godine većina gradova i opština u Srbiji je požurila da raspiše konkurse i proceduru dodele sredstava okonča pre izbora. Tako je lane u januaru 2019. bilo objavljeno svega tridesetak konkursa, dok je oe godine u istom mesecu raspisano 4 puta više.

Kragujevac će tako biti jedan od retkih gradova, koji će sredstva medijskim projektima dodeljivati tek nakon izbora.