Protest zakazan za sutra, 26. maja, u 10 sati, odlaže se zbog poziva gradonačelnika Kragujevca, da zajedno sa njim, u ponedeljak predstavnici sindikata i radnika odu na pregovore kod predsednice Vlade, saopštio je Samostalni sindikat FAS.

- Pozivamo menadžment kompanije Stelantis da do ponedeljka 30. maja ne preduzimaju nikakve radnje u cilju promene statusa radnika. Svako takvo postupanje dovešće do naše hitne reakcije.

Planirano je da na pregovorima učestvuju i dva druga sindikata koja deluju u kompaniji, kao i zainteresovana grupa radnika. U želji da postignemo potpuno jedinstvo svih zaposlenih prihvatili smo ovaj format pregovora, navodi se u saopštenju.

Sindikat takođe traži „da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje gradjane”.

Samostalni sindikat je, da podsetimo, danas pozvao radnike kragujevačke fabrike da se u četvrtak okupe ispred ulaza upravne zgrade kod Šest topola, navodeći da je menadžment odbio sve njihove predloge „da se popravi ponuda koju je kompanija dala radnicima za odlazak na rad u  inostranstvo ili napuštanje fabrike“.

Igor Anđić, jedan od predstavnika radnika koji su organizovali protest 13. maja, pozivao je pak radnike da nikako ne izlaze na protest „dok zvanično ne bude izneta ponuda za socijalni program“. (Vidi LINK)