Radnicima fabrike Zastava oružje u Kragujevcu nije isplaćena zarada u celosti za mesec april, u skladu sa Kolektivnim ugovorom. Po rečima rukovodstva, nemogućnost isplate zarada u celosti je uzrokovana posledicama pandemije Covid-19 i poremećajem na međunarodnom tržištu, zbog čega u magacinu stoji 20 miliona dolara ugovorene, a neisporučene robe, tvrde u sindikalnoj organizaciji Zastava oružje.

Kako bi se sprečila kriza i mogući socijalni nemiri Sindikat se nedavno obratio nadležnim državnim institucijama i upoznao ih sa teškim stanjem u fabrici, i mogućim ozbiljnim društvenim problemima zbog socijalnih nemira ukoliko 2.600 radnika fabrike ne prime zarade na vreme.

- Sindikat već godinama ukazuje na pogubne posledice upravljanja fabrikom od strane Nadzornog odbora koji postavlja Vlada Republike Srbije, i da je samo od 2017. godine napravljen gubitak u poslovanju od više desetina miliona dolara, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju, navodi se u saopštenju Sindikata koji je potpisao Dragan Ilić.

Dodaje su da je nedomaćinsko upravljanje, stalno mešanje predsednika Nadzornog odbora u poslove rukovođenja pod obrazloženjem vršenja nadzora, do sada nezabeležen način kadrovanja, prebacivanje radnika iz proizvodnje, olako puštanje najkvalitetnijeg inženjerskog kadra, promašene investicije iz kredita odobrenog od strane države, uz stalne pritiske i napade na Sindikat i njegovog predsednika, samo deo uzroka zbog čega se fabrika nalazi u jednoj od najtežih situacija do sada.

Na primedbe Sindikata, od strane Ministarstva odbrane su stizali odgovori da su navodi Sindikata neutemeljeni, da je situacija pod pažnjom i da Sindikat ne treba da se meša u poslovanje, pa u takvim okolnostima kada nadležni neće da uvaže egzaktne činjenice o načinu poslovanja koji fabriku gura u dubiozu država kao većinski vlasnik mora da prihvati i odgovornost za stanje u fabrici.

- Odlaganje rešavanja problema može imati velike posledice, imajući u vidu i značaj koji fabrika ima kao isključivo izvozno orijentisano preduzeće, i u tome je potrebna i značajna podrška države fabrici, uvažavajući tradicionalnost izvoznih proizvoda koji su među najprepoznatljivijim srpskim brendovima u svetskim okvirima, kažu u sindikalnoj organizaciji Zastava oružje.

Inače, rukovodstvo je obavestilo zaposlene da će do ponedeljka 25.maja 2020. godine izvršiti isplatu preostalog dela zarade.

Sa druge strane predsednik Upravnog odbora Ivica Marjanović, rekao je za portal Pressek da je preduzeće solventno, te da nije tačna infofmacija da je Zastava oružje u lošoj finansijskoj situaciji.

– Radnici su obavešteni o svemu i niko ne diže paniku, kako to kažu u sindikatu, kaže Marjanović.

On je rekao da sredstava nisu problem, već transfer novca, koji će se rešiti u najkraćem roku.

- Cela godina je pokrivena ugovorima, sve ide po planu poslovanja. Netačna je informacija da smo u nezavidnoj situaciji, zaključio je Marjanović.