Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca uputiće danas zahtev lokalnoj samoupravi da kragujevačke škole pređu na online nastavu. Zahtev da se na nastavu na daljinu pređe na dve sedmice, upućuje se zbog „naglog povećanje broja obolelih od korona virusa kako među zaposlenima u školama tako i među decom“.

Po rečima Ljiljane Miletić, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca, zahtevu je prethodilo anketiranje prosvetnih radnika u školama. Rezulati ankete pokazali su da je većina zaposlenih za prelazak na online nastavu, kako bi se sprečilo širenje epidemije kovid-19.

- Ne samo da u školama ima sve više nastavnika i učenika koji su zaraženi, već je i veliki broj onih koji su u izolaciji jer im je neko od članova porodice oboleo. Takođe smo i svedoci da su grupe đaka koji dolaze u školu sve manje, jer se roditelji odlučuju da povuku decu sa redovne nastave i prelaze na online, kaže Ljiljana Miletić.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u ovom momentu je na bolovanju 5 profesora koji su zaraženi korona virusom.

- Od početka školske godine do danas 7 kolega je bilo bolesno od kovida-19, njih 5 je u ovom momentu na bolovanju. Do sada smo se snalazili da organizujemo nastavu tako što su časove preuzimali nastavnici naše škole. Za pojedine predmete nemoguće je dobiti zamenu, jer na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema nastavnika tog profila, na primer matematičara, objašnjava Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, dodajući da je od početka školske godine i 84 učenika ove škole bilo zaraženo korona virusom.

Kako nezvanično saznaje portal Pressek zaposlenih koji na bolovanju zbog kovida-19 ima i u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, Muzičkoj školi, Prvoj tehničkoj školi, Srednjoj stručnoj školi, Turističko ugostiteljskoj školi, kao i u osnovnim školama „Moma Stanojlović“, „21. oktobar“, „Dragiša Luković Španac“, „Svetozar Marković“, „Živadinka Divac“, „Milutin i Draginja Todorović“, „Treći kragujevački bataljon“.

U Osnovnoj školi „Mirko Jovanović“, po rečima direktora Nenada Milovanovića, u proteklom periodu bilo je nekoliko slučajeva zaraze među zaposlenima.

- U ovom momentu u izolaciji zbog kontakta sa obolelima nam je 5 zaposlenih i 84 učenika, kaže Milovanović.

Lokalnim samoupravama u kojima je uvedena vanredna situacija zbog epidemije kovid-19 data je mogućnost da škole prebace na online nastavu, ali one o tome treba da obaveste nadležnu Školsku upravu, kako bi dobile odobrenje Ministarstva prosvete.

Na online nastavu od ponedeljka, 23. novembra, su prešle sve škole u Paraćinu. Štab za vanredne situacije grada Zaječara doneo je preporuku o radu osnovnih i srednjih škola, ali se ona još uvek ne primenjuje pošto se čeka odobrenje Ministarstva prosvete i nauke.

Ministar prosvete Branko Ružić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će se ovih dana razmatrati i mogućnost da na onlajn nastavu pređu svi učenici od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci.