Ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac u poslednja dva dana imale su povećan broj intervencija na terenu, u ambulanti Zavoda, kao i na pedijatrijskom odseku.

– Zbog visokih temperatura imamo više posla, a Kragujevčani se javljaju uglavnom zbog povišenog krvnog pritiska, kao i pacijenti sa hroničnim oboljenjima disajnih puteva. Takođe imamo i povećan broj poziva kod mlađih osoba, rečeno je portalu Pressek u Hitnoj pomoći.

Visoke temperature, kao i vremenske promene veliki su stres za organizam, a da bi se tako teško vreme lakše podnelo, lekari preporučuju da se pije dosta tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i ne preteruje sa fizičkim aktivnostima.

U vrelim danima treba rashladiti prostorije, ali i  izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana. Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

– Hronični bolesnici moraju redovno da uzimaju lekove, a upozoravamo i vozače da budu oprezni u vožnji, pošto lako dolazi do pada koncentracije na visokim temperaturama, kažu u Hitnoj.