Radnici „Fijat plastik” koji su započeli generalni štrajk, danas (22. februara)ne štrajkuju navodeći da je to „gest dobre volje” u susret pregovorima na poziv poslodavca.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da je im je poslodavac uputio poziv na pregovore koji su zakazani za sutra u 14 sati.

Radnici fabrike koja proizvodi branike za model automobila Fijat 500L, 12. januara su započeli jednočasovni štrajk upozorenja, a u četvrtak 18. feruara, i generalni štrajk zbog smanjenja zarada.

Od poslodavca traže da im se ne umanjuje regres za više od 50 odsto i da naknada za dane plaćenog odsustva bude 65 odsto umesto 60. Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, smanjenjem zarada za oko 15.000 dinara mesečno radnici Fijat plastik su „kažnjeni” pošto je tamošnji Samostalni sindikat odbio da potpiše „nezakoniti” Kolektivni ugovor i odrekne se prava na štrajk, prenosi Beta.

Zbog obustave rada, u dve smene nema proizvodnje od 360 do 400 branika dnevno. U štrajku učestvuje 80 od 90 zaposlenih, uključujući i tim lidere, šefove smena i supervizore.