Radnici kragujevačkog Fijata u petak u 12 sati okupiće se ispred kapije fabrike na ulazu kod Šest topola, kako bi izrazili protest zbog ponude poslodavca da naredne dve godine rade u inostranstvu.

- Tražićemo od države da reaguje i zaštiti naša prava. Sledeće posle toga, ako nam se niko ne obrati, biće totalna blokada grada možda i autoputa. O eventualnoj blokadi fabrike ćemo doneti odluku sutra svi zajedno na licu mesta, navedeno je u pozivu koji su radnici dobili putem društvenih mreža.

Radnici Fijat Krajsler automobili Srbija su naime, sukcesivno pozivani da dođu u četvrtak u fabriku, gde im je izneta ponuda da naredne dve godine rade u nekoj od fabrika kompanije Stelantis u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Nemačkoj. Radnicima je, takođe, rečeno da se od sutra do 20. maja u vremenu od 9 do 14 sati mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

Po rečima radnika sa kojima je razgovarala ekipa portala Pressek, druga opcija koja im se nudi je da ih kompanija proglasi za tehnološki višak. Na brojna potpitanja koja su imali u vezi opredeljivanja za ponuđene opcije, kao i o samom boravku u nekoj od inostranih fabrika, ali i šta će se dogoditi ukoliko ne žele ni jednu od ponuđenih opcija, kako su nam rekli, odgovore nisu dobili.

Prema dokumentu sa kojim su danas upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra.

Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

U sindikatu „Nezavisnost“ fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija ocenili su da današnja ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači „kraj fabrike i udar na Kragujevac“.

- To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade, rekao je za Betu potpredsednik sindikata „Nezavisnost“ Igor Anđić.

On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat Nezavisnost.

- Mi ćemo od države da tražimo da Fijat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije, rekao je Anđić ocenjujući da Kragujevac „guraju u propast”.

On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju, ali ne u Beogradu, nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je za Betu da će, prema informaciji koju ima taj sindikat, rad fabrike u Kragujevcu biti „zamrznut” na dve godine, do 2024.

Istakao je da u zakonodavstvu Srbije „zamrzavanje” rada fabrike nije regulisano i da za slanje radnika za rad u inostranstvo postoje drugi uslovi. On je rekao da bi u kragujevačoj fabrici, po ugovoru koji je ta kompanija potpisala kada je došla u Srbiju, u svakom trenutku trebalo da radi 3.200 radnika, ali da ne zna da li se ta odredba u potpunosti poštuje.

Samostalni sindikat fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija još uvek nije reagovao na ponudu radnicima.

Portal Pressek pokušao je da od kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija dobije odgovore na pitanja koji je ukupan broj radnika kojima kompanija namerava da ponudi odlazak u inostranstvo, te koliko će radnika ostati da radi u Kragujevcu, kolike će biti otpremnine za radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom, kao i do kada se planira proizvodnja modela 500L, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Država je, da podsetimo, 28. aprila potpisala ugovor o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu sa Stelantisom. Proizvodnja bi kako je tada najavljeno trebalo da počne 2024. godine.  

Samostalni sindikat fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija, nakon objavljivanja teksta, saopštio je da je taj sindikat zauzeo čvrst stav, koji je uputio, radnicima, Vladi i medijima.

U saopštenju ističu da se nikada neće složiti sa ovim namerama rukovodstva fabrike i da ukoliko se ne usvoje zahtevi sindikata preduzeće radikalne mere sindikalna borbe.

Naglašavaju da traže „da se ponudi radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer Fijat izražava spremnost da nastavi rad u Kragujevačkoj fabrici”.

Takođe, da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da „dobrovoljno” prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi. Radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

U sindikatu su pozvali radnike da se ne izjašnjavanju na ovako dobijenu, neformalnu ponudu.

- Na sva druga, ishitrena I nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca, navodi se u saopštenju.