Inspektori rada su tokom kontrole, 31. jula, u petak, našli „radnike na crno“ na gradilištu zgrada za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu. Radnici na crno zatečeni su i na gradilištima i u Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju, saopšteno je iz Ministarstva rada.

Naime, kako je saopšteno iz Ministarstva, nadzor je izvršen da bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze. Tokom inspekcije 202 lica zatečeno je na radu, od kojih je 20 radilo „na crno”.

Šestoro državljana Turske zatečeno na gradilištu u Kragujevcu, koji nisu predali na uvid radne dozvole, iako su radnici tvrdili da ih imaju.

Na osnovu propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, doneto je devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada.

U oblasti radnih odnosa doneto je pet „naloga na zapisnike“ i podneto 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.

Ministar Zoran Đorđević naložio je Inspekciji rada da nastavi vanredni nadzor da bi se „briga o zdravlju zaposlenih podigla na najveći mogući nivo” i omogućio rad u skladu sa zakonom, piše u saopštenju.