Radnici kragujevačke fabrike „Zastava oružje” održali su zbor i zatražili razgovor sa najvišim državnim organima, zahtevajući pomoć fabrici i ukazujući da se nalaze „u apsolutnom ćorsokaku”.

Posle skupa direktoru su uručeni zahtevi koji će biti prosledjeni i predsedniku države, Vladi i nadležnim ministrima.

 Prvi od sedam zahteva je hitno upošljavanje fabrike i obezbeđivanje resursa potrebnih za proces proizvodnje, zatim deblokada fabričkog računa koja traje već 50 dana, dobijanje izvoznih dozvola za izvoz sportskog oružja na tržište SAD.

Radnici traže i uplatu doprinosa, otpremnina i drugih davanja u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Na spisku zahteva je i povećanje cene rada i plata, kao i obezbeđivanje zaštitne opreme i bolje zagrevanje proizvodnih hala.

Oružari su juče napustili fabrički krug i došli na trg ispred upravne zgrade, gde je pored sindikalnih zastava bio istaknut i čuveni transparent iz protesta devedesetih – „Oružari”.

- Tragična je situacija u kojoj se fabrika našla. Ovo je poslednji čin drame, samo još treba da se spusti zavesa i da se proglasi kraj naših sudbina i sudbine naše fabrike, rekao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike Dragan Ilić.

On je istakao da je fabrika dotakla „dno dna” i naveo da su najveći problemi neuposlenost fabričkih kapaciteta, blokada računa, neizdavanje izvoznih dozvola, niske plate, neplaćanje doprinosa, otpremnina i jubularnih nagrada, kao i loši uslovi rada.

Ilić je rekao da je sindikat ukazivao na ove probleme još od 2016. godine, ali kako nije bilo rešenja ni posle brojnih apela i zahteva  - „sve ukazuje da postoje loše namere prema ovoj fabrici”.

Prema njegovim rečima, okupljanje radnika je potez očajnika, a poruka sa skupa je da ovako dalje više ne može.

Naveo je da radnici ne podržavaju politiku planskog uništavanja i urušavanja fabrike oružja.

Ilić je rekao da je fabrika „Zastava oružje” od 2017. godine duguje 70 miliona dolara, a da su danas kapaciteti uposleni svega 40 procenata.

Prema njegovim rečima zbog neizdavanja izvoznih dozvola za komercijalne ugovore za sportsko oružje za američko tržište fabrika je oštećena za sedam do osam miliona dolara, tokom nekoliko proteklih meseci.

Ilić je rekao da je ranije pravljena roba za tržište SAD u iznosu od dva miliona dolara mesečno što je održavalo fabriku u životu, ali da je od jula počela blokada tog posla, sa navodnim obrazloženjem da je ugovor štetan i da dogovorene cene nisu adekvatne.

Kako je dodao, u septembru je potpisan novi ugovor, ali roba ni posle toga nije otpremana.

Ocenio je da fabrici zaradu donosi prodaja vojnog, lovačkog i sportskog naoružanja, čija je proizvodnja odavno ugašena iz nepoznatih razloga.

Kako je rekao Ilić, plata proizvodnog radnika u „Zastava oružju” je 2014. godine bila preko 100.000 dinara, a da danas ni jedan radnik nema ni 80.000 dinara, „za razliku od rukovodstava koje nema potrebne kompetencije, a dodeljuje sebi visoke koeficijente i šakom i kapom”.

U fabrici „Zastava oružje”, koja je ove godine obeležila 170 godina postojanja, radi oko 2.200 radnika.