Proba male mature u Srbiji pretvorila se u agoniju za osmake i roditelje. Društvene mere ovih dana  su bile preplavljene postovima nezadovoljih roditelja kragujevačkih osmaka.

- Bruka. Dete pokušava od 16 sati da se prijavi na tesla.edu ne bi li polagala matematiku! Obrukaste Teslu! Važno je da je Vojvodina prva od jutros, Beograd drugi, a ostatak Srbije od 16h... Ne razumem da li je Beograd pokrajina, napisala je jedna Kragujevčanka.

- Dete radi skoro dva sata i kada hoće da preda test rad, sajt nije sposoban da prihvati test... Strašno, čemu ovaj stres za decu, napisao se jedan kragujevački tata.

- Deca ne mogu da urade probni iz matematike, platforma ne funkcioniše. Svi se nerviramo, napisala je jedna Kragujevčanka na svom Facebook profilu.

Onlajn testiranje – proba završnog ispita za maturante osnovnih škola počelo je u sredu, 22. aprila.. Plan je bio da učenicima svaki test putem platforme tesla.edu bude dostupan 12 sati (od 8 do 20 sati), kako bi mogli da mu pristupe u vreme kad tehnički ili drugi organizacioni ili porodični uslovi dozvoljavaju.

Već prvog dana, tokom testiranja znanja iz srpskog jezika, počeli su problemi zbog kako je navedeno u saopštenju Minsitarstva prosvete i nauke „preopterećenja sistema pošto se većina učenika ulogovala oko 12.30 sati”.

- Brzom reakcijom kompanije Komtrejd i Kancelarije za informacione tehnologije aktivirani su dodatni resursi, čime su otklonjena usporenja u radu sistema. Imajući u vidu navedene okolnosti doneta je odluka da se termin za rešavanje testa do 21.30 sati,  saopštilo je Ministarstvo u sredu.

Da bi se omogućilo ravnomerno opterećenje sistema Ministarstvo prosvete i nauke je sugerisalo učenicima sa teritorije AP Vojvodine da testove u naredna dva dana rešavaju u terminu 8-12 sati, učencima sa teritorije Grada Beograda 12-16 sati, a svim ostalim učenicima u terminu 16-21.30 sati.

U Srbiji je proba završmnog ispita organizovana za 65.000 osmaka. Prvog dana đaci su rešavali zadatke iz srpskog jezika, u četvrtak 23. aprila iz matematike, a u petak 24. aprila kombinovani test sa pitanjima iz biologije, hemije, fizike, istorije, geografije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević demantovao je informaciju koja se pojavila na RTS-u da učenici osmog razreda neće polagati malu maturu.

- Prijemni i završni ispiti moraju da budu u nekom obliku, bez toga je sve bismisleno. Nikada neću reći da završni ispit nije potreban, jer onda padaju sva pravila i ulazimo u nihilizam. To sam rekao i premijerki, rekao je Šarčević, podsećajući da je održavanje završnog i prijemnog ispita zakonska obaveza, te da će više detalja o samom završnom ispitu biti poznato za dve do tri nedelje.