Klinički centar Kragujevac postavio je šatore koji će služiti za trijažu pacijenata sa temperaturom, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, rekao je za portal Pressek prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Istakao je da se naš Klinički centar poslužio iskustvom kineskih lekara, a šatori su, kako kaže, namenjeni pacijentima koji pored povišene temerature imaju još neku drugu bolest.

- Mi smo se poslužili iskustvom naših kolega iz Kine. Šatori treba da spreče ulaz korona virusa u deo koji štitimo, gde ulaze zdravi pacijenti, oni koji nisu inficirani covidom-19. Suština je u tome da svi pacijenti sa febrilnim statusom, ali koji imaju i neku udruženu bolest – hiruršku ili internističku, njihovu trijažu obavimo ovde, u šatorima, rekao je prof. dr Sazdanović.

Kako je objasnio, pacijenti sa tegobama bez povišene temperature biće primljeni u Urgentni centar, a onim febrilnima će se trijaža vršiti u šatorima ispred Kliničkog centra.

KC Kragujevac može da odvoji oko 200 kreveta za ovu epidemiju, trenutno raspolaže sa 10 respiratora, a uskoro će još neke klinike biti opredeljene za zaražene virusom covid-19.

- U našem Kliničkom centru imamo ukupno 28 pacijenata sa i van teritorije Kragujevca. Njih osmoro je na respiratorima. Svi su stabilni. Pored infektivne klinike tu su i intenzivna nega – korona centar koji je u punoj funkciji i klinika za pulmologiju, rekao je direktor KC.

Dodao je da će uskoro za prihvatanje pacijenata sa korona virusom biti spremne i klinike za psihijatriju i rehabilitaciju, jer je, kako kaže, reč o posebnim zgradama, što omogućava bolju epidemiološku kontrolu.