Učenici sedmog i osmog razreda kragujevačkih osnovnih škola od ponedeljka, 4. oktobra, će na nastavu ići svakog dana, dok će se u srednjim školama i dalje primenjivati kombinovani model nastave, odlučio je danas Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Po kombinovanom modelu nastavu će pohađati i srednjoškolci u Beogradu, Valjevu, Vranju, Leskovcu, Lajkovcu, Lebanu, Ivanjici,  Prokuplju, Ubu, Čačaku, Bajinoj Bašti, Velikoj Plani, Vladičinom Hanu, Vlasotinci, Vrnjačkoj Banji,  Ljigu, Sjenici, Šapcu, Nvom Pazaru, Nišu iUžicu.

Ovaj model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja se dele u dve grupe. Grupe će naizmenično pohađati nastavu u školi i online – jedan dan jedna grupa je u školi, a druga online, a sledećeg dana će se zameniti.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 20. do 29. septembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina  u Srbiji je bio  3.834 (0.49%) obolelih.