Uvođenje vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa izmenilo je način funkcionisanja zdravstvenih i administrativnih ustanova. Na koji način će Kragujevčani moći da obave pojedine poslove, kako će dok traje vanredno stanje funkcionisati gradske službe i institucije možete videti u nastavku teksta.

Ukoliko imate nekih specifičnih pitanja možete, ili vas interesuje na koji način će funkcionisati neke druge usluge obratite nam se na email redakcija@pressek.rs i mi ćemo potražiti odgovor od gradskih institucija.

Jedinstveni kol centar

Grad Kragujevac pokrenuo je još jedan korisnički servis - jedinstven kol centar na broju 0800 112 113. Korisnički centar prilagođen je postupanju u vanrednom stanju izazvanom epidemijom korona virusa. Poziv je besplatan, a putem ovog korisničkog servisa građani ne moraju da pozivaju različite institucije, već će pozivom na jedan broj biti preusmereni na ustanovu odnosno uslugu koja im je potrebna.

Pritiskom na taster 1 biće preumereni na  Institut za javno zdravlje. Prtiskom na taster 2 bićete preusmeren na  Dom zdravlja. Za savet psihologa pritiskom na taster 3 dobiće Centar za mentalno zdravlje. Za dostavu lekova na kućnu adresu, Apotekarsku ustanovu mogu dobiti pritiskom na taster 4. Crveni krst koji je zadužen za dostavu namirnica na kućnu adresu, dobija se pritiskom na taster 5.

Za pomoć oko plaćanja komunalnih usluga, pritiskom na taster 6 biće preusmereni na BIC. Svi koji žele da, kao volonteri, pružaju pomoć onima kojima je potrebna, pritiskom na taster 7 biće preusmereni na  Crveni krst. Za kontakt sa operaterom – pritiskom na taster 8 bićete preusmereni na BIC.

Dom zdravlja Kragujevac

Dom zdravlja Kragujevac će u narednom periodu raditi od 07 do 18 časova, svakim danom.

Brojevi telefona koji su dostupni našim sugrađanima za informacije (fiksni telefoni dostupni od 07 do 18 časova, a mobilni 24 časa):

034 637 00 20 – Respiratorna jedinica Doma zdravlja Kragujevac

034 500 100 – Kol-centar Doma zdravlja Kragujevac

034 372 872 – Preventivni centar Doma zdravlja Kragujevac

069 323 90 47 i 060 233 90 00 - dostupni za informacije 24 časa

Obaveštavamo naše sugrađane, starije od 65 godina, kojima je zabranjeno kretanje, ukoliko im je potrebna neodložna zdravstvena pomoć, mogu se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi, u pratnji najviše 2 lica.

Kragujevčani koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom javljaju se u Respiratorni centar Doma zdravlja – odnosno specijalnu ambulantu koja se nalati u ATD-u.

Institut za javno zdravlje Kragujevac

Izmene u radu Instituta za javno zdravlje Kragujevac usled vanrednog stanja:

Prijem materijala sa uputom vršiće se u periodu 7-9:30h (nakon ovog vremena neće biti prijema)

Trudnice se javljaju u periodu 10-11:30h

Prijem materijala za sanitarnu knjižicu vršiće se u periodu 10-11:30h

Overa sanitarnih knjižica vršiće se u periodu 12-13h

Izdavanje rezultata posle 14h

Bolovanje, lekarska komisija, potvrde

Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, jer je obustavljen rad sa strankama na šalterima po filijalama i ispostavama.

Osiguranim licima kojima su za 2019. godinu bili izdati Obrasci UP-2 (oslobađanje od plaćanja participacije), važiće i dalje.

Osiguranicima koji se nalaze na „bolovanju“,  koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za „produženje bolovanja“, biće automatski produženo „bolovanje“ za 30 dana BEZ IZLASKA NA LEKARSKU KOMISIJU.

Za sve informacije možete da se obratite kontakt centru na telefon:

0700/333-443 po ceni lokalnog poziva

011/7350-900 za pozive sa mobilnog telefona ili na telefone filijale Kragujevac: 034 504 403

Centar za socijalni rad

Sve neophodne informacije možete dobiti na telefon 064 872 83 20

Upis u vrtiće

Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave - eVrtić dostupan za celu Srbiju. Sve informacije mogu se naći OVDE.

Ove godine, u vrtiće PU „Đurđevdan” će moći da se upiše 309 mališana, dok je kapacitet PU „Nada Naumović” 362 dece. Upis je produžen na neodređeno vreme (konkursom je bilo predviđeno da traje do 7. aprila, ali je zbog vanredne situacije produžen).

Upis u 1. razred osnovne škole

Sve informcacije o upisu u prvi razred osnovne škole mogu se naći na sledećem LINK-u.

Nekoliko škola u Kragujevcu objavilo je informacije o upisu i na svojim sajtovima, te se roditelji mogu obratiti i školama direktno.

Lična dokumenta – pasoši, lične karte

Policijska uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

Svi građani koji imaju preku potrebu za izdavanje novog dokumenta mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova eletronskim putem na imejl adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

Registracija vozila

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima.

Ukoliko imaju potrebu za izdavanjem novog dokumenta molimo ih da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na imejl-adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

Nacionalna služba za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje će tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa rad sastrankama organizovati na sledeći način:

Prvu prijavu lica na evidenciju i podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti podneti elektronskim putem.

Dostavljanje uverenja o statusu lica na evidenciji, sprovodiće se elektronskim putem;

Podnošenje zahteva/prijava po raspisanim javnim pozivima/konkursima sprovodiće se elektronskim putem.

Detaljne informacije i obrasci  biće dostupni na internet portalu Nacionalne službe www.nsz.gov.rs , od 23.3.2020. godine

Svi potrebni obrasci, koje je neophodno dostaviti Nacionalnoj službi, nalaze se na sajtu Nacionalne službe, opcija Dokumenti, potom opcija Obrasci. (Vidi LINK)

Pribavljanje i dopuna dokumentacije sa klijentima  razmenjivaće se elektronskim putem;

Licima zainteresovanim za program samozapošljavanja kao i onima koji su već podneli zahtev za učešće u navedenom programu dostaviće se elektronskim putem Prezentacija Obuke „Put do uspešnog preduzetnika;

Poslodavcima kod kojih će, usled vanrednog stanja, doći do prekida realizacije programa, prekid će se  tretirati kao odlaganje izvršenja ugovornih obaveza, do završetka nastalih okolnosti;

Kontakt telefoni je 034 505 500, a mejl adresa pisarnica.Kragujevac@nsz.gov.rs

Gradska uprava – administrativni poslovi

Gradska uprava za zajedničke poslove grada Kragujevca u čijoj su nadležnosti, pored ostalih, administrativno tehnički poslovi prijema pošte odnosno pisarnice otvorila je mejl pisarnica@kg.org.rs putem koga će primati zahteve građana sa pratećom dokumentacijom.

Gradska uprava apeluje na građane da u cilju smanjenja rizika od infekcije korona virusom Kovid 19 i očuvanja njihovog zdravlja i zdravlja zaposlenih svoje zahteve dostavljaju elektronskim putem u što je moguće većem broju.

Putem mejla pisarnica@kg.org.rs građani mogu postaviti pitanje ili proslediti zahtev na osnovu koga će im zaposleni u Gradskoj upravi za zajedničke poslove poslati odgovor ili ih uputiti na dalje postupanje

Potrebna obaveštenja građani mogu dobiti i na sledeće dežurne telefonske brojeve i mejl adrese:

060 2340255 – Komunalna inspekcija

060 2340172 – Komunalna inspekcija

060 2340115 – Komunalna milicija

060 2340096 – Komunalna milicija

060 2340211 – Inspekcija zaštite životne sredine i turizam

060 2340182 – Inspekcija za saobraćaj i puteve

060 2340178 – Inspekcija za prosvetu i sport

060 2340176 – Građevinska inspekcija

034/356-391 – Sekretarijat za javne prihode – poresko

034/356-392 – Sekretarijat za javne prihode – poresko

034/356-394 – Sekretarijat za javne prihode – poresko ili mejl adrese: poresko@kg.org.rs i v.vranic@kg.org.rs

Naplata parkiranja

Na javnim parkiralištima u Kragujevcu usluga parkiranje se ne naplaćuje do daljnjeg.

Gradski prevoz

Odlukom Vlade Republike Srbije o obustavi javnog transporta putnika od subote 21.03.2020.godine u 20 časova obustavlja se gradski i prigradski prevoz na teritoriji grada Kragujevca. Obustava prevoza na teritoriji grada Kragujevca trajaće do daljeg.

Za sve informacije oko javnog transporta putnika pravna lica mogu kontaktirati prevoznike i ugovarati prevoz za zaposlene na sledeće brojeve telefona:

Vulović transport 069/ 820 5418

Arriva Litas 065/ 988 0028

Pijaca

Sve pijace su od 29. marta zatvorene.

Gradska groblja

Preporuka građanima je da bez preke potrebe ne dolaze na groblja, kao i da sve uplate obavljaju elektronskim putem. Sve informacije mogu dobiti u periodu od 7:30 do 15:30  na brojeve telefona 034/305-880; 060/234 08 31 (Varoško groblje) i 034/370-022, 060/234 08 34 (Bozman groblje).

Dežurni telefoni za prijave preuzimanja i prevoza pokojnika, kao i rezervisanje termina za sahrane od 00:00 – 24:00 su 034/370-022, 060/234 08 34.

Za vreme vanrednog stanja neće se obavljati eshumacije. Pokojnici će za vrema sahrana biti izloženi ispred kapela gde će se i vršiti opelo. Preporuka je da sahrani prisustvuju samo članovi uže porodice.

Sve pisane zahteve građani mogu poslati na e-mail: gradskagroblja@jkpsumadija.rs

Zatvoreni bazeni, Hala Jezero...

Sportsko privredno društvo „Radnički“ obaveštava korisnike da zatvoreni bazen neće raditi. Prateći instrukcije i preporuke grada Kragujevca koji u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje i svim ostalim zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom – COVID 19, SPD „Radnički” je takođe zatvorio vrata SBB hale Jezero i Hale Goca Bogojević.

Ustanove kulture

Većina ustanova kulture u Kragujevcu obustavila je rad još 12. marta. Od ponedeljka 16. marta više ne radi ni Narodna biblioteka „Vuk Karadžić". Od utorka, 17. marta, prestao je sa radom i bioskop Cineplexx u Plazi.