Više od 20 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje obeležen je u kragujevačkom Velikom parku raznovrsnim inovativnim, edukativnim i kulturno-zabavnim programom za sve generacije. Ovaj jedinstveni događaj organizovali su Ambasada Savezne Republike Nemačke, Deutsche Gesellschaft für Internacionale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Nemačka razvojna banka (KfW), uz podršku Grada Kragujevca.

Prisutnima su dobrodošlicu poželeli ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić.

- Zajedno smo ostvarili mnogo uspeha, u proširenju kapaciteta obnovljivih izvora energije, stručnom obrazovanju, ali i pružanju podrške privredi Srbije, rekla je ambasadorka Konrad.

U okviru te saradnje u Kragujevcu se podržava očuvanje srpske kulturne baštine, projekti obrazovanja za marginalizovane grupe i modernizacija stručnih škola, a Kragujevac je mesto i za nemačke investitore, među kojima su, Simens mobiliti, Vaker Nojson, porodična kompanija Sunce Marinković.

- Potencijali za dalju saradnju vidljivi su u IT sektoru, oblasti digitalizacije, privredi i naučnom istraživanju a vidljivi su i izazovi u klimatskim promenama, kazala je ambasadorka Konrad.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je navela da u Srbiji ima više od 900 nemačkih kompanija u kojima je u Srbiji zaposleno oko 80.000 građana.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je Grad Kragujevac u saradnji sa GIZ-om realizovao do sada niz različitih projekata.

- Jedan od najvažnijih je dualni obrazovni program u Srednjoj tehničkoj školi, zahvaljujući kojem su izašle generacije mladih ljudi spremnih da po izlasku iz škole odmah nađu zaposlenje. Pored toga, realizovani su projekti energetske efikasnosti u javnim zgradama, a u pojedinim školama zamenjena je stolarija, krovovi prepokriveni, promenjen način grejanja, podseti je Dašić.

Na centralnoj bini smenjivale su se plesne i muzičke grupe, a posetioci su obilazili štandove, na kojima su mogli da se upoznaju sa ključnim dostignućima i projektima Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovedenim u Kragujevcu i u Srbiji, ali i da učestvuju u mnogim zanimljivim aktivnostima na temu ekologije i održivosti. Gosti su posebno uživali u nemačkim kulinarskim specijalitetima, kao i u brojnim poklonima koji su tom prilikom podeljeni.

Ceo događaj bio je u znaku održivosti i zaštite životne sredine, a u toku manifestacije u Dečijem kutku se gradio hotel za insekte, koji je potom svečano instaliran u Velikom parku kao poklon Gradu Kragujevcu od nemačkih partnera, ali i kao simboličan početak predstojeće manifestacije Klimatska nedelja koju Nemačka organizuje u Srbiji.