Menadžment Fijata zakazao je sastanak 2. septembra u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova povodom štrajka dela zaposlenih u Fijat Plastiku, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na svom sajtu.

Očekuje se da će menadžment Fijata danas podneti formalni Predlog za mirno rešavanje radnog spora, a sve u skladu sa Zakonom o mirnom rešavanju sporova, nakon čega će započeti pregovori sa štrajkačkim odborom pred miriteljem Agencije.

Strane u sporu nakon toga imaju mogućnost pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja u roku od 30 dana i postizanja preporuke o rešenju spora potpisivanje formalnog Sporazuma o načinu rešenja spora, navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, ove nedelje, Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata Magneti Marelli, najavila je da nakon kolektivnog  godišnjeg odmora, nastavljaju sa štrajkom, budući da zahtevi radnika još uvek nisu ispunjeni, ni nakon više od šest meseci štrajka.

Sindikat je u saopštenju istakao da zahtevi radnika ne samo da nisu ispunjeni, nego su se i proširili usled višestrukog kršenja zakona od strane poslodavca, na šta su institucije države, uglavnom, ostale neme. (Vidi LINK)