Univerzitet u Kragujevcu, u petak, 13. novembra sa početkom u 14 sati, organizuje projekat Veliki naučni park, u onlajn formatu. Naučnici sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta inženjerskih nauka izvešće naučne eksperimente iz oblasti mašinstva, fizike i hemije, a svi zainteresovani moći će da prate prenos izvođenja eksperimenata na fejsbuk i instagram stranicama Univerziteta.

Naučnici sa Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu predstaviće eksperimente u okviru tri radionice:

Snimi kako hodam

Radionica podrazumeva kombinaciju edukativne, interaktivne i eksperimentalne demonstracije snimanja ljudskog hodanja. Kroz ovu radionicu učesnici će biti u prilici da obnove osnovne zakone mehanike i da se upoznaju sa oblastima biomehanike i bioinženjeringa. Pomoću kompjutera sa softverom za analizu snimljenih pokreta, učesnici će moći direktno na kompjuteru da prate snimljene signale.

Fizika je svuda oko nas

Radionica je namenjena popularizaciji fizike kroz zanimljive oglede iz mehanike, elektriciteta, optike, elektronike i medicinske fizike. Biće predstavljeno nekoliko demonstracionih ogleda, među kojima su i: kretanje tela, mehaničke oscilacije, naelektrisavanje tela, munje i gromovi.

Magični svet hemije

Radionica ima za cilj da približi zainteresovanoj publici kako se hemija, kao sastavni deo svakodnevnog života, nalazi svuda oko nas. Naučnici će predstaviti burne hemijske reakcije, eksplozije, vatre, vulkane.

Projekat finansira Centar za promociju nauke.