U Knjaževsko srpskom teatru do 12. decembra održava se 6. Šumadijski internacionalni filmski festival. Ovaj festival je ujedno i poslednji događaj u 2021. godini koji je lokalna samouprava finansirala u okviru stalnih manifestacija u oblasti kulture koje su značajne za grad Kragujevac.

Iz budžeta Grada za ovu manifestaciju izdvojeno je 1,6 miliona dinara koji su uplaćeni Udruženju Art Kvart koje organizuje festival. Art Kvart je jedno od 15 udruženja i ustanova koje su u 2021. godini organizovale 23 kulturne manifestacije od značaja za Grad. U te svrhe iz budžeta je izdvojeno nešto više od 40 miliona dinara.

Više od trećine opredeljenog novca, 15 miliona, Grad je izdvojio za organizaciju Arsenal festa, koji je ove godine bio prvi festival u Srbiji organizovan uz poštovanje epidemioloških mera uzrokovanih epidemijom Korona virusa. To je ujedno i daleko najveći iznos dodeljen jednoj manifestaciji, budući da ga prati Knjaževsko srpski teatar sa  4,5 miliona koje je dobio za organizaciju Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest.

Nešto više od 3 miliona dinara dodeljeno je Spomen parku Kragujevački oktobar, ali za organizaciju pet događaja u okviru obeležavanja Oktobarskih svečanosti. Tako je sa po milion dinara finansiran Veliki školski čas i Međunarodni salon antiratne karikature, dok je po 500.000 dinara Spomen park dobio za organizaciju Oktoha i likovnog i literarnog konkursa “Dosta su svetu jedne Šumarice”. Za organizaciju Bdenja ova ustanova dobila je 30.000 dinara.

Za organizaciju Dana grada, 6. maja, iz budžeta je namenjeno 3 miliona, a organizator raznih manifestacija bio je grad Kragujevac. Ove godine obeležavanje Đurđevdana započelo je 29. aprila, a završeno je tek 1. juna. Zbog epidemioloških mera izostao je tradicionalni koncert ispred Skupštine grada, ali je organizovan koncert na pokretnoj binu na kojoj su kragujevački muzičari obilazili grad. Organizovan je i dečiji Đurđevdanski karneval, brojne izložbe, koncerti i tradicionalna dodela Đurđevdanskih nagrada.

U okviru obeležavannja Dana grada organizovana su i dva pozorišna festivala Joakimovi dani i Međunarodni lutkarski festivala Zlatna iskra. Za Joakimove dana Knjaževsko srpski teatar dobio je 300.000, dok je Pozorište za decu finansirano sa 2,5 miliona dinara za organizaciju Zlatne iskre.

Tokom 2021. godine Grad je finansirao i festival profesionalnih pozorišnih trupa i nezavisnih produkcija BAŠ teatar, za čiju organizaciju je Dom omladine dobio 800.000 dinara. Ova ustanova je iz gradske kase dobila i 450.000 za organizaciju Šumadijskog bluz i džez festivala.

Pored ovog muzičkog festivala kao stalne manifestacije u oblasti kulture Grad je  sufinansirao još pet sličnih događaja i u te svrhe izdvojio 6,1 milion dinara. Najviše novca (2,5 miliona) dobio je Muzički centar za organizaciju Međunarodnog festivala kamernih horova, dok su najmanji iznos po 800.000 dobili Udruženje Art Kvart za Internacionalni džez festival i AD LIBITUM za Internacionalni festival umetnika harmonike.

Za tradicionalne Gospojinske svečanosti koje organizuje Šumadijska eparhija Grad je izdvojio 1,4 miliona, dok su najmanje novca dobili Prva kragujevačka gimnazija za Pozorišne susrete (280.000) i Narodna biblioteka Vuk Karadžića za Dane kragujevačke knjige (240.000).