Zaštitnik građana pokrenuo je kontrolu Centra za socijalni rad u Kragujevcu zbog zaštite prava deteta.

- Zaštitnik građana je po sopstvenoj incijativi, a posle saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad „Solidarnost“ i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Povodom informacija u medijima da je ovaj građanin odavno ispunio sve uslove koje je organ starateljstva od njega zahtevao, ali da ne može da uspostavi kontakt sa nadležnima u CSR „Solidarnost“ u Kragujevcu, Zaštitnik građana smatra da postoji mogućnost ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa dece.

Zaštitnik građana zbog toga od ovih nadležnih organa traži da mu u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.

Da podsetimo, Đ. J. otac tri maloletne ćerke, od 2015. godine čeka da mu Centar za socijalni rad iz Kragujevca, koji mu je oduzeo decu, konačno donese rešenje da mu decu vrati. Deca su mu oduzeta kad je njegova supruga pokušala da izvrši samoubistvo, dok je on bio na poslu.

Po njegovoj priči reditelj Srdan Golubović snimio je film „Otac”.