Škole u Velikim Sugubinama, Petrovcu i Adžinim livadama biće zatvorene, ukoliko odbornici na narednoj sednici usvoje novu odluku o mreži osnovnih škola na teritoriji Kragujevca.

- Na osnovu demografskih podataka i podataka dobijenih od matičnih škola u tri izdvojena odeljenja u dužem vremenskom periodu nije upisan ni jedan učenik, a što ukazuje na necelishodnost njihovog daljeg postojanja, navodi se u ovom dokumentu.

U pitanju su izdvojena odeljenja  škola „Svetozar Marković”, „Mirko Jovanović” i „Natalija Nana Nedeljković”.

Planom nije predviđena ni gradnja novih škola u narednih 8 godina, ali se zato ostavlja mogućnost proširenja kapaciteta postojećih školskih objekata, ukoliko bude bilo potrebe.

Inače, broj đaka u Kragujevačkim osnovnim školama nije se značajno menjao u poslednjih 10 godina, kao ni broj rođene dece.

Ako se u vidu ima poslednja decenija, najviše dečaka i devojčica rođeno je 2014. godine – 1.778, a najmanje 2012. – 1.557.

U narednih sedam školskih godina prognozirano je da će biti upisano u prvi razred ukupno 12.163 učenika, odnosno na godišnjem nivou prosečno 1.737, što je za 4% više u odnosu na broj rođene dece, zaključuje se u dokumentu.